Október 23-án

Nádas Péter Találkozás című drámája a Pesti Színházban

Nádas Péter Találkozás című drámáját tűzi műsorra a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében. A darabot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére október 23-án, pénteken mutatják be a Pesti Színházban.

2015.10.22 03:30MTI

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, a darab rendezője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában úgy vélte: Nádas Péter a világ egyik legszebb szerelmes történetét írta meg. A világirodalomban egyedülálló, csodálatos mű Börcsök Enikő tolmácsolásában egészen felkavaró lesz - tette hozzá.

Mint mondta, Nádas Péter őt és a nézőket is kézen fogva vezeti az 1950-es éveken, a darabon keresztül sokkal többet megtudunk a korszakról.

Nádas Péter Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében. A darabban, amely egy nő különös története, a főszerepet Ruttkai Éva játszotta, partnere Hegedűs D. Géza volt.

Eszenyi Enikő elmondta: az ősbemutatót nem láthatta, de videóról ismeri az előadást, a két főszereplő kettőse legendás volt. Ezúttal a Máriát alakító Börcsök Enikő partnere Király Dániel lesz.

Az előadás ismertetője szerint a Találkozás katartikus, a múlttal szembesítő mű, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le. A történet szerint a fiatalember azért keresi fel Máriát, apja egykori nagy szerelmét, mert meg akarja tudni, hogy apja miért lett öngyilkos az 50-es években. Mint írják, a két főszereplő találkozásának célja nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is.

Az ismertetőben idézik Nádas Pétert, aki elmondta, hogy a történetet egy Budapestről kitelepített Zichy grófnő mesélte el neki. A szobája körülbelül úgy nézett ki, mint a mostani előadás díszlete. Amikor találkozott vele, akkor már tíz éve élt ebben a szobában.

Nádas Péter a darab olvasópróbáján felidézte, hogy a Találkozást a Vígszínház dramaturgja, Radnóti Zsuzsa felkérésére írta eredetileg Sulyok Máriára, aki végül valamilyen betegség miatt nem játszhatta el. Ruttkai Éva választotta ki a maga számára a darabot - amely egy ideig be volt tiltva - és több menetben harcolt érte, hogy bemutathassák. Végül azokkal a feltételekkel tűzhették műsorra, hogy az erkélyen nem ülhetett néző és csak éjjel fél 11-kor kezdődhetett az előadás.

A színház közleménye idézi Eszenyi Enikőt is, aki szerint izgalmas és nehéz próbaidőszak áll a társulat mögött, nagy odaadással és sok türelemmel dolgoztak ennek a katartikus drámának az előadásán.

Mint fogalmazott, Nádas Péter írásai az első találkozás óta nagy hatással voltak rá, rabul ejtette szövegeinek bölcsessége, eleganciája, finomsága, humora és az, ahogy szavaival valósággal elbódítja az ember érzékszerveit.

Alkotóként mindig is azok a történetek érdekelték, amelyeken keresztül a női lét bonyolultságáról és szépségéről lehet beszélni. Már évek óta foglalkoztatta a Találkozás, egy belőle készülő film tervét is forgatja a fejében - árulta el Eszenyi Enikő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.