Press

A magyar határon lévő migránsokról készült felvétel lett az év sajtófotója Csehországban

A felvételt, amely egy sorozat része, Jan Zátorsky, a Mladá Fronta Dnes című lap fényképésze készítette szeptemberben a Röszke-Horgos határátkelőn.

2015.10.13 03:30MTI

- A Menekültek a magyar-szerb határon című felvételt választották az idei év legjobb sajtófotójának Csehországban.

A felvételt, amely egy sorozat része, Jan Zátorsky, a Mladá Fronta Dnes című lap fényképésze készítette szeptemberben a Röszke-Horgos határátkelőn. Az immár 21. alkalommal megrendezett Czech Press Photo versenybe több mint 3700 felvételt küldött 278 cseh, illetve szlovák fotós. A nagydíjas alkotást nemzetközi zsűri választotta ki. A fődíjjal 120 ezer koronás pénzjutalom is jár.

"A győztes alkotás a migránsokat abban a pillanatban örökíti meg, amikor kaotikusan egymásra esnek, zuhannak, hogy a nagy tülekedésben átlépjék a magyar határt. A felvétel nemcsak a szükséges újságírói információkat hordozza magában, hanem bizonyos értelemben a jelenlegi migrációs válság jelképének is tekinthető, és erősen hasonlít a régi nagy mesterek apokaliptikus festményeihez" - indokolta döntését a nemzetközi zsűri.

"Már a felvétel készítése közben tudtam, hogy ez egy nagyon jó fotó lehet. A felvétel előnye, hogy jól láthatók rajta a pillanat emóciói, izgalmai, az emberek kétségbeesése, a rendőrök keménysége, és mindez egybeolvasztva" - mondta a díj átvételekor Jan Zátorsky.

Különdíjat kapott Petr David Josek, az AP amerikai hírügynökség fotósa, aki sorozatában azt örökítette meg, ahogy a bársonyos forradalom 25. évfordulójának ünnepségein 2014. november 17-én Prágában a tüntetők tojásokkal dobáltak meg Milos Zeman cseh államfőt.

A Czech Press Photo videoszekciójában 38 szerző 52 videofilmmel versenyzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.