Programajánló

Művészeti performansszal zárul a Kő kövön című tárlat a Néprajzi Múzeumban

Ingyenes programokkal, tárlatvezetéssel, emlékműsorral és művészeti performansszal zárul vasárnap a Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban.

2015.10.13 02:30MTI
Facebook

A tárlatot délután hat órától Szarvas Zsuzsa, Bata Tímea, Gebauer Hanga és Sedlmayr Krisztina kurátorok vezetésével tekinthetik meg a látogatók, fél nyolctól pedig Az emlékezet rezonanciái címmel lesz látható a magyar holokauszt 70. évfordulójára készült emlékműsor és művészeti performansz. Alapja a Lauder Javne Iskola diákjai és tanárai által készített Lili és Anikó című dokumentumfilm, amely egy zsidó családot bújtató nő és egy kislány történetét meséli el. A film részleteit a Z'mirim klezmer zenekar játéka és a diákok előadásában felhangzó versrészletek kapcsolják össze, fény-, hang- és látványtechnikával kiegészítve. A programokon való részvétel ingyenes - közölte az intézmény az MTI-vel.

A tavaly októberben nyílt kiállítás törzsanyagát a Néprajzi Múzeum saját gyűjteménye adja. Ez a kollekció - egy-egy tárgy kivételével - még soha nem szerepelt kiállításon, sőt, eddig a múzeum zsidó vonatkozású anyagának pontos számbavétele, értelmezése sem történt meg. A csaknem egy évig látogatható tárlat erre tett kísérletet: bemutatta a kicsi, de jelentős judaika gyűjteményt, a zsidó használati eszközöket, a zsidó műtárgykereskedők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a gazdag fotóanyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.