Október 16.

Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel konferenciát rendez az OSZMI

Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel interdiszciplináris konferenciát szervez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) október 16-án, pénteken a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

2015.10.10 23:30MTI

"Az utóbbi idők változásai átformálták a bábművészettel kapcsolatos fogalmainkat. Azt tapasztalhatjuk, hogy a bábjáték nyitottabbá vált, új lehetőségei miatt egyre több művész és kutató érdeklődik a művészeti forma iránt" - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, e változásra reagálva rendezik meg az interdiszciplináris konferenciát, amelynek szándéka a bábművészet kortárs nézőpontjainak feltárása. Céljuk az is, hogy a bábművészet különböző peremterületeinek, történeti és eszmetörténeti oldalának elemző diskurzusát elindítsák.

A program szerint a konferencia Ács Piroskának, az OSZMI igazgatójának köszöntőjével kezdődik. A Bábtörténet címmel meghirdetett szekcióban Balogh Géza rendező, dramaturg, bábtörténész tart bevezetőt, majd Varga Luca Színpadi bábalkalmazások a magyar ifjúsági színház előadásformáiban (1966-1977) címmel tart előadást, Varga Nóra pedig Szilágyi Dezső bábesztétikájáról és az Állami Bábszínház felnőtt Kísérleti Stúdiójának előadásairól beszél. Kecskés Noémi A bábesztétika történetéről, Láposi Terka a debreceni Vojtina Bábszínház történetéről tart előadást.

A Báb és eszmetörténet szekcióvezetője Csizmadia Tibor. Holda Guth A marionettszínházról, Goda Mónika A báb ontológiai státuszáról beszél a konferencián. Emellett előadást tart Smrcz Ádám Barokk kori automaták - avagy a mechanisztikus fizikai világkép hatása a bábművészetre, valamint Hutvágner Éva A bábszínház és a poszthumanizmus címmel.

A konferencián délután a Határátlépések című szekció előadásaira várják az érdeklődőket. A Csató Kata vezette szekcióban Mikó Zoltán Maeterlinck és a marionettszínház, Takács Ágnes Pulcinella és Pulcsinella, továbbá Galácz Judit Étienne Raik, egy animációs rendező fiatalkora a bábművészetben című felszólalása hallható.

Az utolsó, az Előadások, alkotók címmel meghirdetett, Nánay István vezette szekcióban Szántó Viktória A magyarországi bábszínházi kánonról beszél. Fekete Anetta A diverzitás mint bábesztétikai paradigma, Bagi Ágnes pedig Bábjáték mint a brechti elidegenítés eszköze címmel tartja meg előadását.

Minden szekcióban vitával fejezik be az előadások sorát, az egész napos programot Lakos Annának, az OSZMI munkatársának felszólalása zárja. A konferencia részletes programja az OSZMI honlapján elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.