1980-ban gyilkolták meg

75 éves lenne John Lennon - a Central Parkban emlékeztek rá

Az egykori Beatles-tagot 1980-ban lőtték le manhattani lakásának épülete előtt, nem messze a Central Parktól.

2015.10.09 19:07MTI
Wikipedia/Avindraa

Több mint kétezren gyűltek össze a héten a Central Parkban, hogy Yoko Ono vezényletével egy óriási, élő békejelet formálva emlékezzenek meg John Lennonról.

A kezdeményezés célja a legtöbb emberi test alkotta békejel rekordjának felállítása volt, ez sajnos nem sikerült.

A Guinness-rekordok szerkesztőségének képviselője szerint legalább ötezer embernek kellett volna összegyűlni a hivatalos rekord felállításához.

Yoko Ono, a zenész 82 éves özvegye mindenesetre a néhai férjének szánt "legjobb ajándéknak" nevezte a parkbeli gyülekezést.

A Beatles minden kétséget kizáróan a legnagyobb hatású együttes a könnyűzene történetében. Tagjainak zenéjén rajongók és zenészek nemzedékei nőttek fel, Magyarországon egy nemzedék az ő dalaikból tanult meg angolul.

Lennon és McCartney nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint az A Hard Day's Night, a Help! a Nowhere Man, azután a Norwegian Wood (This Bird Has Flown), a Ticket To Ride, az All You Need Is Love, a Lucy in the Sky with Diamonds, a Strawberry Fields Forever, az Across the Universe, a Revolution vagy a Come Together - a sort mindenki ízlése szerint folytathatja.

Szerzeményeiket sokan dolgozták fel, a Yesterday több mint 1600 változatban létezik, bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe is. Jellemző, hogy még 2000-ben is a toplista élére tudott kerülni a Beatles egykori listavezető dalait tartalmazó album, és mindmáig ez minden idők leggyorsabban fogyó lemeze.

A Beatles története 1970-ben véget ért, a tagok közül szólóban Lennon futotta be a legváltozatosabb zenei karriert. Tucatnyi albumot adott ki, akad közöttük nehezen befogadható kísérleti zene, de olyan remekművek is, mint a John Lennon/Plastic Ono Band című lemezen hallható Mother, az egy évvel későbbi Imagine meg a Happy Xmas (War Is Over).

Életét akkor már Amerikában élte, ahová csak nehezen nyert bebocsáttatást. Évekig küzdött a bevándorlási hivatallal, amely távol akarta tartani az Újvilágtól, egyrészt egy 1968-ban történt letartóztatása miatt, amikor cannabis birtoklásért kísérték be, másrészt az amerikai radikális baloldallal fenntartott kapcsolatai miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.