Programajánló

Jubileumi lemezidézés: a VHK és A Halál móresre tanítása az A38-on

Különleges koncertsorozatot indít az idén 40 éves VHK: klasszikus lemezeit játssza el újra. Az első alkalommal, október 10-én szombaton az A38 hajón A Halál móresre tanítása című anyag kerül terítékre.

2015.10.08 04:30MTI

A Grandpierre Atilla által vezetett együttes manapság évente csak néhány koncertet ad, de a jubileum alkalmából ismét előveszi és bemutatja régi anyagait. Az első estén A Halál móresre tanítása anyagának eljátszása után a koncert második felében a többi lemezről válogat a zenekar. A VHK vendége az Alba Hyseni Project lesz - szerepel az esemény Facebook-oldalán.

Az 1975-ben Budapesten alakult Vágtázó Halottkémek (VHK) zenéje számos későbbi hazai és külföldi előadóra volt hatással, köztük olyan világsztárokra, mint Jello Biafra (Dead Kennedys). A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszik, amelyet a csillagászként is ismert frontember sámánisztikus éneke kísér.

A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filmjét, a Kutya éji dalát, 1986-ban Beatrix holland királynő személyesen járt közbe annak érdekében, hogy a VHK betiltása ellenére részt vehessen Amszterdamban a magyar kulturális heteken. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is, és míg idehaza sokáig nem számíthattak lemezre, albumaikat külföldön a német Sonic Boom, az amerikai Alternative Tentacles és a Neurot Recordings adta ki.

A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg, az első volt A Halál móresre tanítása. Ennek anyaga eredetileg koncertfelvétel lett volna, végül stúdióban rögzítették koncertszerűen, egyben felvéve. A zenekarban ekkor Grandpierre Attila (ének) mellett Ipacs László (dobok), Balatoni Boli Endre (üstdobok; ő 2012-ben elhunyt), Czakó Sándor és Németh László Fritz (gitár) és Soós Lajos Szónusz (basszusgitár) játszott.

A csapatból 2001-ben mások után egy időre Grandpierre is kiszállt, majd 2005-ben útjára indította Vágtázó Csodaszarvas nevű együttesét, amely továbbvitte a VHK etno- vagy sámánrock, pszichedelikus hardcore hagyományait, illetve a Vágtázó Életerőt, amely korábbi VHK-tagokból állt. A VHK-ban jelenleg Grandpierre, Soós és Németh mellett Molnár Lajos Lujó (gitár), Mestyán Ádám (basszusgitár), valamint Király Zoltán (dob) játszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.