Programajánló

Kenny Garrett lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége

A Jazz Napokat a kortárs dzsessz egyik meghatározó muzsikusa, a világ első számú altszaxofonosa Kenny Garrett zárja.

2015.10.09 03:33MTI

A világ első számú altszaxofonosának tartott Kenny Garrett lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége - jelentette be Drienyovszky András, a fesztivált szervező Private Music vezetője kedden a Tisza-parti városban.

A fesztivál első napja a fúziós műfaj kiválóságaié. A program a Szegedi IH Rendezvényközpontban november 6-án a Dél-Alföld egyik legjobb dzsesszdobosa, Csizmadia László és barátai - a gitáron játszó Matthew Mitchell, a billentyűs Kovács Gábor és a basszusgitáros Szabácsi Tibor - koncertjével indul.

Őket a földkerekség legtehetségesebb fiatal basszusgitárosának tartott Hadrien Feraud követi. A 31 esztendős kora ellenére a dzsessz-rock világot megrengető francia muzsikus saját zenekarával - Jim Grandcamp (gitár), Michael Lecoq (billentyűs hangszerek), Eric Moore II (dobok) - először látogat Magyarországra.

A pénteki nap zárókoncertjén a Grammy-díjas amerikai "gitár-ikon" Dean Brown lép a színpadra. Óriási formában, ragyogó nemzetközi együttessel érkezik Szegedre: az elektromos marimbán játszó Bernard Maseli, a hegedűs Mateusz Pliniewicz, a basszusgitáros Linley Marthe és a dobos Marvin "Smitty" Smith kísérik el.

Szombaton a népzenei hagyományokat és a modern dzsesszt ötvöző dobos Baló István lép elsőként színpadra. A hazai dzsesszélet egyik legkiválóbb, példamutató tanáregyénisége Grencsó Istvánnal (altszaxofon), Kovács Gergővel (tenorszaxofon), Baló Sámuellel (zongora) és Ajtay Péterrel (bőgő) koncertezik.

Az est második fellépője a műfaj emblematikus hazai együttese, a Hungarian Jazz Quartet a szaxofonos Tony Lakatos és a gitáros Babos Gyula vendégjátékával. Szakcsi Lakatos Béla vezette zenekar - Jávori Vilmos, majd Csepregi Gyula halála után - úgy döntött, végleg elköszön hűséges közönségétől, a búcsúturné egyik állomása a szegedi fesztivál.

A Jazz Napokat a kortárs dzsessz egyik meghatározó muzsikusa, a világ első számú altszaxofonosa Kenny Garrett zárja. A jelenleg 55 esztendős zenész Miles Davis mellett futott be 1986-ban, és máig tartja előkelő helyét a fekete zene mágusai között. Művészete modern és spirituális, játéka a hangszeres tudás és intelligencia impozáns megnyilvánulása. Koncertjein a mai modern dzsessz legmagasabb színvonalára képes, melyhez kiváló partnerei együttesének all-round muzsikusai: a zongorán játszó Vernell Brown, a bőgős Corcoran Holt, a dobos Marcus Baylor és az ütőhangszereket megszólaltató Rudy Bird.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.