A capella

A Grammy-díjas Swingles a Fool Moon vendége

A tízéves Fool Moon Nemzetközi Acappella fesztivált idén október 2-án és 3-án rendezik meg a szegedi IH Rendezvényközpontban.

2015.09.27 07:30MTI
Facebook Fool Moon

Az egyedülálló könnyűzenei fesztivál ötletgazdája és házigazdája a Fool Moon formáció. A szegedi nemzetközi a cappella fesztiválon évről évre világszerte ismert vokálegyüttesek lépnek fel. Az idei rendezvényen október 3-án szombaton színpadra lépő Swingles több mint ötven éve feszegeti a vokális zene határait - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Bár az angol együttes ma már hét fiatalból áll, ők ugyanazt a szellemiséget képviselik, mint amely elődeiket is jellemezte a hatvanas években.

A Swingles (korábban Swingle Singers, Swingle II, New Swingle Sisters) 1962-ben alakult Ward Swingle elképzelései alapján és elsőként Bach billentyűs hangszerekre írt zenéjét szólaltatták meg énekhangokon. A siker átütő volt. Az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb zenei stílusokban bizonyított a formáció, amely jelenleg mintegy ötven albumnál, öt Grammy-díjnál tart, több mozi-, illetve tévéfilm zenéjében közreműködött. Olyan sztárokkal együtt léptek fel, mint Charles Aznavour, Edith Piaf, Christiane Legrand, Jamie Cullum.

A fesztiválon a házigazda Fool Moon együttes szintén október 3-án látható és hallható, az előző napon a magyar WindSingers és a MusiColore énekegyüttes lép fel.

A Fool Moonban Molnár Gábor, Mészáros Tamás, Wodala Barnabás és Németh Miklós szerepel; a csapatból idén nyáron tíz év után távozott Rácz Gergő. Az a cappella csapat 2001-ben alakult Szegeden, eddig nyolc lemezt készített és meghatározó szereplővé vált a hazai és a nemzetközi a cappella színtéren. Különleges, hangszer nélküli popzenei előadásmódjával számos külföldi turnén, fesztiválon vett részt, díjakat nyert Ausztriában és Tajvanon is.

A vokálcsapat 2008-ban a belgrádi Eurovíziós Dalfesztiválon a Magyarországot képviselő Csézyt kísérte. A Fool Moon az elmúlt két évben szerepelt a verseny magyar válogatóján, A Dalban, tavaly a legjobb négy közé került az It Can't Be Over című számmal. Tavaly év végén megjelent Kettesben jó című albumukra eddigi pályafutásuk legnagyobb sikerei kerültek, olyan közreműködőkkel, mint Malek Andrea, Laár András, Szolnoki Péter, Czutor Zoltán, Kováts Kriszta vagy Szirtes Edina Mókus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.