Programajánló

Britten A kis kéményseprő című gyermekoperáját mutatja be a Fesztiválzenekar

Az 1810-ben játszódó történetet Eric Crozier librettista William Blake The Chimney Sweeper (A kéményseprő) című versének nyomán írta.

2015.09.27 03:30MTI

Benjamin Britten A kis kéményseprő című gyermekoperáját mutatja be a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Zeneakadémia Solti-termében szeptember 29-én este.

A The Little Sweep (A kis kéményseprő) című darab a gyerekeknek szóló Let's Make an Opera (Játsszunk operát!) harmadik része. Az 1810-ben játszódó történetet Eric Crozier librettista William Blake The Chimney Sweeper (A kéményseprő) című versének nyomán írta - idézik fel a zenekar honlapján (www.bfz.hu).

Derűs alaphangja ellenére Britten gyermekoperája együttérzéssel és sajnálattal mesél a mindössze nyolc esztendős Samről, akit a durva lelkű kéményseprő arra kényszerít, hogy a kandallóba felmászva tisztítsa meg a kéményt. Sam beszorul a kéménybe, a gyerekek azonban segítenek rajta, kiszabadítják, elrejtik és megszöktetik gonosz mesterétől. A kis kéményseprő történetét Dickens is több ízben megírta.

A darabot amatőrök és hivatásos énekesek adják elő tizenegyen, minimális létszámú hangszeres együttes kíséretével. Az előadásban a közönség is kap feladatot: négy egyszerű, könnyen megtanulható dalt szánnak a nézőtéren ülő gyerekeknek.

A kis kéményseprőt Philipp György rendezésében, Béres Mónika jelmezeivel állítják színpadra, a zenét a Fesztiválzenekar muzsikusai szólaltatják meg Dubóczky Gergely vezényletével. A magyar szöveg Lukin László fordításának felhasználásával készült.

A BFZ évadkezdéséhez évek óta hozzátartozik egy-egy ifjúsági, illetve gyermekopera előadása. Benjamin Britten Noé bárkája és Hans Krása Brundibár című operáját az előző évadban Kurt Weill Bertolt Brecht szövegére írott iskolaoperája, az Aki igent mond (Der Jasager) követte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.