Mjúzik end pikcsör

Messzemenő következtetések: Wahorn András képei és zenéi az A38-on

Zene és festészet összemosódik Wahorn András új kiállítására készített képein, amelyeket jelenlegi zenei formációi ihlettek.

2015.09.26 23:35MTI

A műfajok közötti átjárás keretében a művész Messzemenő következtetések című tárlata október 14-én nyílik az A38-on, ugyanott zenélni is fog.

A bemutatott sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű, 2x2,7 méteres olajfestményeken keresztül. Az A38 Kiállítóterében a kiállítás ideje alatt két alkalommal koncert is lesz: a képzőművész-zenész október 15-én a Wahorn Airporttal, két napra rá a Tapasztalt Ecsetekkel lép fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A képekről Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, a szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nemcsak mint témát szerepelteti a képeken: a műveket együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, a fotorealizmus és az art brut ellentétei egymásnak, a képeken mindez mégis találkozik, ami által izgalmas relációk jönnek létre. Az ajánló szerint Wahorn vásznainak mindegyike egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, amelyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.

Az október 30-ig látható tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Wahorn András az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre, a Wahorn Airportot a legendás Bizottság után harminc évvel. "Olyan kalandra hívja a hallgatót, melynek kimenetelét még az együttes tagjai sem ismerik. Improvizációs zene ez, kalandzene, amely a jelen pillanatára reagálva próbálja újra és újra fogalmazni válaszait, az ismeretlent meghódítva. A Wahorn Airport a repülőtér ahonnan a szellem szárnyal fel kalandra, vagy le, megpihenni". A zenekar tagjai: Wahorn András (szaxofon), Sőrés Zsolt (brácsa, zajok), Oliver Mayne (vibrafon), Weszeli János (dob), Román Péter (nagybőgő).

Facebook Wahorn András

A Tapasztalt Ecsetek a szórakoztató fúziós dzsessz és a kortárs zene határain egyensúlyozó csapat. Komplex kulturális előadás, a tagok nem szórakoznak, hanem figyelnek, "kalandzenét" játszanak, felfedezésre indulnak. A formáció tagja Wahorn András mellett Marjai Judit fotóművész (szöveg), Szurcsik József festőművész (basszusgitár), Kopasz Tamás festőművész (gitár), Orosz László festőművész (dob), Chris Allan grafikusművész (billentyűk) és Ulrich Gábor (ütőhangszerek).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.