Szeptember 25.-október 25.

Az elmúlt 60 év sajtófotóit bemutató tárlat kíséri az idei World Press Photo-kiállítást

Az elmúlt 60 év legendás sajtófotóit bemutató tárlat kíséri az idei World Press Photo-kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

2015.09.24 18:19MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

Révész Tamás, a kiállítás főszervezője a csütörtöki megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta: a World Press Photo 60 évének fődíjas képeiből összeállított válogatás izgalmas visszatekintés a második világháború utáni világtörténelemre.

"A kezdetekkor mindössze néhány száz képpel pályáztak a fotósok, ma százezres nagyságrendnél tartunk. A díjazott képeket már világszerte több mint 100 városban mutatják be, a kiállításokat tavaly 3,5 millióan látták" - jelezte Révész Tamás a World Press Photo által megtett utat.

A szeptember 25. és október 25. között látogatható budapesti World Press Photo-kiállításon az elmúlt év eseményeiről szóló díjazott képek láthatók, amelyeket 5692 fotóriporter csaknem 100 ezer beküldött fotójából válogattak ki. Révész Tamás úgy vélte: aki megnézi a kiállítást, az egészen biztosan a másik ember iránti nagyobb empátiával fog távozni.

A tárlatot a 60 éves jubileumi kiállítás mellett egy másik kísérő kiállítás is gazdagítja: az emeleti díszteremben egy magyar fotóriporterekből álló csoport, a Pictorial Collective mutatkozik be. A kollektívát 11, számos nemzetközi és magyar díjjal elismert fotóriporter alkotja, köztük Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, akinek több fotója is látható a kísérő tárlaton.

Révész Tamás hozzátette: az idei World Press Photo-kiállításhoz kiváló katalógus készült. "Egy nagyszerű fotóalbum, az utóbbi 10 év legjobb katalógusa" - fogalmazott a múzeum könyvesboltjában megvásárolható kötetről.

Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus megnyitó beszédében kiemelte: a World Press Photo 1955-ös indulása óta birodalmak omlottak össze, "de a World Press Photo működik, népszerű és sikeres".

Felidézte, hogy az első magyarországi kiállítást 1976-ban rendezte meg Keleti Éva. "A magyar fotográfiának sehol sem sikerült olyan elismerést kivívnia magának a nemzetközi szakmai életben, mint a sajtó- és dokumentarista fotográfia területén, és ez a lehetőség az 1976-os magyarországi World Press Photóval nyílt meg számunkra" - hangsúlyozta Korniss Péter. Hozzátette: a tárlat szervezését 25 évvel ezelőtt vette át Révész Tamás, így az idei jubileum kettős.

"A World Press Photót dicsérik és szidják is. Dicsérik, mert idehozza a világot, méghozzá tisztességes, elfogulatlan módon - ezt soha nem vonták kétségbe. De szidják is, mondván: a képeken sok a vér, a nyomorúság, az erőszak. De a fotók valójában csak azt mutatják meg, ami a világban történik, és ezzel szembe kell néznünk. Ez a World Press Photo üzenete" - hangsúlyozta a fotográfus.

Korniss Péter kitért arra is, hogy a fotóriporterek helyzete egyre nehezebb, munkakörülményeik egyre rosszabbak. "Ennek ellenére ki kell tartani, mert nagy szükség van erre a munkára. Elég azt felidézni, hogy a tavalyi World Press Photo-kiállításokat világszerte 3 és fél millióan látták".

MTI/Szigetváry Zsolt

Méltatta az idei kiállításon bemutatkozó Pictorial Collective csoportját is, mondván "a tenni akarás, és az a hit köti össze őket, hogy valami fontosat tesznek".

A 60 év díjnyertes fotóit bemutató kísérő kiállításról kiemelte: a gyűjtemény így együtt még sehol sem volt látható.

A fotók között ott van például Eddie Adams híres felvétele, amelyen a dél-vietnami rendőrfőnök kivégez egy feltételezett Vietkong-harcost a vietnami háborúban; Malcolm W. Browne 1963-as fotója egy vietnami buddhista szerzetesről, aki felgyújtotta magát, így tiltakozva az ellen, hogy a dél-vietnami kormány üldözte a buddhistákat; Charlie Cole felvétele, amelyen egy tüntető néz farkasszemet a kínai néphadsereg tankjaival a Tienanmen tér közelében; valamint Jean-Marc Bouju iraki háborús képe, amelyen egy iraki férfi négyéves kisfiát nyugtatja egy amerikai hadifogolytáborban.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: a kiállítás nagyon jó helyen van itt, mert a múzeum társadalmi küldetéséhez szorosan hozzátartozik az aktualitás és a problémaérzékenység, két olyan fogalom, amely a World Press Photónak is sajátja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.