Történelem

Napóleonék naponta 50 liter alkoholt küldtek le a száműzetésben

Egy Angliában elárverezett leltári nyilvántartás szerint ötven liter szeszt, 22 kiló marhahúst, 30 kiló kenyeret kapott naponta Napóleon és kísérete a Szent Ilona brit szigeten töltött száműzetése idején.

2015.09.24 10:10Pavlovic

"E fantasztikus okmányból részletesen megtudhatjuk, mennyi és milyen minőségű bort, égetett szeszt és élelmet kapott Napóleon a száműzetése alatt" - közölte a Wolley & Wallis árverési ház.

"A napi szállítmányban több mint 50 üveg bor és almabor, sör, pezsgő és több más ital volt, továbbá 22 kilogramm marha- vagy borjúhús, 30 kilogramm kenyér, 22 kilogramm bárány- és sertéshús, egy sült disznó, 2 pulyka, 4 kacsa, 9 gyöngytyúk, 12 galamb, 42 tojás, 15 üveg tej és más cikkek kaptak helyet" a Wolley & Wallis szerint.A leltározási okmányt 1820. október 13-án keltezték, és a Szent Ilona szigetén szolgáló Denzil Ibbetson brit katonatiszt látta el kézjegyével. Az irat 976 fontért (417 ezer forintért) cserélt gazdát. Az okmány felsorolja Napóleon rezidenciája, Longwood mintegy ötven lakóját is, közöttük a császár hívének, Bertrand tábornoknak hét családtagját.

A lemondatott császár 1815. október 15-én, 69 napos utazás után érkezett Angliából Szent Ilona szigetére, 52 évesen, 1821. május 5-én hunyt ott el, feltehetően gyomorrák következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.