Müpa

Bartók Kékszakállúját is bemutatja az NFZ évadnyitó koncertjén

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját is bemutatják a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) pénteki évadnyitó koncertjükön a Müpában Kocsis Zoltán vezényletével.

2015.09.23 00:30MTI

A darab koncertszerű előadásán a főszerepeket Wiedemann Bernadett (mezzoszoprán) és Bretz Gábor (basszus) éneklik.

Bartók műve mellett elhangzik Stravinsky 1946-ban, Hollywoodban szerzett szellemes vonószenekari concertója, valamint Schönberg négy évvel korábban, szintén friss amerikai állampolgárként komponált egyetlen zongoraversenye, a versenymű-irodalom egyik ördögi nehézségű, az új bécsi iskola szellemében fogant tizenkétfokú darabja, melyet a zenekar visszatérő vendégszólistája, a fiatal zongoraművész, Báll Dávid ad elő.

A három zeneszerzőt - Bartókot, Schönberget és Stravinskyt - több szál is összeköti: mindhárman iskolateremtőnek bizonyultak a 20. század első felében, különböző mértékben egymásra is hatottak, és mind az Egyesült Államokba emigráltak - jegyzik meg a zenekar közleményében.

A Nemzeti Filharmonikusok hagyományosan Bartók halálának évfordulóját megelőző estén, szeptember 25-én tartják évadnyitó hangversenyüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.