Programajánló

Kezdődik a Zsolnay Fesztivál Pécsen

A Budapest Voices szabadtéri koncertjével pénteken megkezdődik a Zsolnay Fesztivál a baranyai megyeszékhelyen.

2015.09.04 04:30MTI

A Zsolnay Kulturális Negyedben immár negyedik alkalommal sorra kerülő háromnapos összművészeti eseménysorozat több mint hatvan programra, köztük zenei, színházi, cirkuszi, tánc, képzőművészeti és irodalmi rendezvényre várja a látogatókat - olvasható a szervező Zsolnay Örökségkezelőnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Hozzátették: a fesztivál a kerámiagyáros Zsolnay család máig példaértékű modelljének szellemiségében zajlik, amely alapnak tekintette a kreativitásban, az innovációban és az együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázását.

A közönségnek olyan különleges csemegéket nyújtunk, mint Péterfy Bori, az Elefánt vagy a Passed könnyűzenei koncertje, vagy több világzenei, jazz és komolyzenei produkció - írták. Hozzáfűzték: a fesztivál egyik legizgalmasabb programja az EZ3Kiel francia zenekar fellépése lesz, de nagy sikert ígér a japánból érkező Matsumoto Zoku vagy a tizenöt tagú balkán-klezmer-folk zenét játszó kanadai csapat, a Lemon Bucket Orkestra bemutatkozása is.

Megjegyezték: a tizenkét énekesből és egy ütőhangszeresből álló a cappella együttes, a Budapest Voices mai magyar underground zenekarok slágereit adja elő, rajtuk kívül látható és hallható lesz Magyarország első timba zenekara, a Barrio Latino, valamint a The BlackBirds, amelyet a világ öt legjobb Beatles tribute együttese közé soroltak a 2007-es liverpooli Beatles Fesztiválon.

A fesztiválon a komolyzene kedvelői sem fognak unatkozni: A kékszakállú herceg vára elnevezésű programon a Balázs Béla librettójára komponált remekmű titkaiba a neves oboaművész, tanár és zeneesztéta, Kircsi László vezeti be a hallgatóságot, a Duo Musiciens Libres hárfa-gitár duó pedig Bartók Bélára emlékezik a szerző darabjainak átirataival - hangsúlyozták.

Hozzáfűzték: a látogatók Bartók világa címmel zenés délutánon ismerhetik meg azt az utat, melyet a mester járt be a magyar és szlovák népdalgyűjtéstől kezdve az egyszerű népdalfeldolgozásokon keresztül a folklór ihletésű egyéni zeneszerzői hang megtalálásáig.

Az örökségkezelő kiemelte, hogy "színházból sem lesz hiány". A Szóvirágok édes nyelvédesanyánk paradicsomi édenkertjéből című közös produkcióval jelentkezik a Dumaszínház és a Füge, továbbá fellép Tengler Gergely és Tatai Gergő, a III. Országos TeamSlam Bajnokság zsűrikülöndíjas csapata.

Az Offline:ontheater: Menni vagy maradni? című levegőszínházi játéka a kivándorlásról, elindulásról, maradásról szól, a Keszekusza történetet pedig az utcaszínházat a levegőakrobatikával vegyítő flamand cirkuszi artisták keltik életre, akik "őrült, feje tetejére állított világukkal, erőteljes és költői dramaturgiával csábítják el a közönséget" - fogalmaztak.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában látható a S. Ö. R., azaz Shakespeare Összes Rövidítve, amely egy vicces, hihetetlen tempójú, egy estés Shakespeare-futam. A közönség emellett három kiöltözött legény bálba indulását kísérheti figyelemmel a Mulatság című darabban Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz előadásában.

A nagyvárosok Máriája - egy nő története tangóban címet viseli az az unikális koncertszínházi előadás, amelyet a "szürreális képekben burjánzó latin-amerikai költészet" és Astor Piazzolla zeneszerző, tangókirály lenyűgöző, a tangózenét újragondoló kompozíciói ihlettek - olvasható a tájékoztatóban.

A ZSÖK közölte: a programok este 7 óráig ingyenesen látogathatók, az esti rendezvényeken jelképes árú napi belépővel vagy bérlettel lehet részt venni.

Minden jegy mellé ajándék kupon jár, mellyel október 22-ig egyet fizet, kettőt kap akcióban nézhetnek meg egy szabadon választott kiállítást a Zsolnay-negyedben - fűzték hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.