Arany szobrocska

Tiltott szerelmi történetről szóló filmet jelölt Horvátország az Oscar-díjra

Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanic rendező Zvizdan című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

2015.09.03 05:24MTI

A horvát filmesek társaságának (HDFD) tizenöt tagú bizottsága hét film közül választotta ki a Zvizdant.

A film eddig számos díjat nyert, köztük a zsűri díját a 68. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójában, továbbá az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének díját a 21. szarajevói filmfesztiválon és a pulai filmfesztivál fődíját.

Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki több fordulóban azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását pedig február 28-án tartják Los Angelesben.

A Zvizdan a tiltott szerelemről szól, annak törékenységéről, de erejéről is egyben. A történet mintegy három évtizedet ölel fel, és két szomszédos faluban játszódik, amelynek lakóit a történelem során etnikai és vallási ellentétek osztottak meg.

Az első szerelmi történet 1991-ben kezdődik, a délszláv háború elején, amikor megjelennek az első barikádok, és a két ellentétes nemzetiségű falu lakói között a feszültség kézzel tapintható. A körülmények nem kedveznek semmilyen szerelemi viszonynak, hát még a két szomszédos falu fiatal párjának. Tíz évvel később vége a háborúnak - a sebek még nem gyógyultak be, és a két főszereplőnek szembesülnie kell ezzel. A harmadik történet 2011-ben játszódik. Sem a gyűlölködés, sem a feszültség, sem a kétségek nem múltak el, de úgy tűnik, hogy most van itt az ideje egy új kezdetnek.

A film horvát-szlovén-szerb koprodukcióban készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.