Ludwig Múzeum

Velencei Biennálé - Szeptemberben kiírják a 2016-os magyar pályázatot

Már szeptemberben kiírja a 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar kiállításának pályázatát a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum.

2015.09.02 16:24MTI

Fabényi Julia, az intézmény vezetője emlékeztetett arra, hogy az Építészeti Biennále főkurátora, Alejandro Aravena hétfőn hirdetett programot Velencében: a jövő évi építészeti seregszemlét Jelentés a frontról (Reporting From The Front) címmel rendezik meg 2016. május 28. és november 27. között.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy idén is nyilvános pályázat útján fogják kiválasztani a biennále magyar pavilonjában megrendezendő kiállítást. A pályázati kiírásban természetesen figyelembe veszik a főkurátor által meghirdetett témát, emellett azonban - az eddigi hazai pályázatok hagyományát követve - a központi témához szorosan nem kapcsolódó, aktuális kortárs építészeti projektekkel is lehet majd pályázni - jelezte.

A pályázatot a múzeum még szeptemberben ki fogja írni, hogy a korábbi évekkel ellentétben több idő álljon a pályázók rendelkezésére és a nyertes projekt megvalósítására. A beérkezett pályázatokat szakértő testület fogja elbírálni - közölte Fabényi Júlia.

A 15. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé főkurátora, Alejandro Aravena chilei építész a biennálé által az MTI-hez korábban eljuttatott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyveres háborúkkal szemben, melyekben sosincs igazi győztes, az épített környezet "frontja" friss levegőt kínál, mert az építészet kezdeményező módon tekint a világra.

Paolo Baratta, a Velencei Biennálé elnöke szerint a kortárs építészet és társadalom jó ideje külön utakon járnak: az építészet látványos teljesítményekre törekszik és egyedi épületekben ünnepli saját sikereit, míg a társadalom kezd lemondani arról, hogy kérdéseket intézzen az építészekhez.

A bénító konformizmus ellenére azonban az Építészeti Biennálé egyik fő céljának tekinti, hogy feltegye ezeket a kérdéseket - fűzte hozzá Paolo Baratta.

A Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét jövőre a tizenötödik alkalommal rendezik meg a Giardini Parkban, az Arsenale csarnokaiban és a város számos egyéb pontján; mostanáig már 48 nemzet jelezte részvételét a seregszemlén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.