Klasszikusok is lesznek

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat, amelyhez rendezőként csatlakozott Sorin Militaru is.

2015.08.29 23:30MTI

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató elmondta, hogy Militaru az új évadban egyebek mellett két klasszikus darabot állít színpadra, Csehov Sirály című drámáját és Örkény István Tóték című művét.

A művészeti vezető a személyi változások között megemlítette, hogy visszatér a szatmárnémeti társulathoz Márkó Eszter, aki korábban a József Attila Színháznál dolgozott. Az erdélyi társulat tagja lett Moldován Blanka és Orbán Zsolt fiatal színész is, akik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végeztek.

A társulattal az idén a két alkalmazott rendező, Militaru és Balogh Attila mellett többek között Márkó Eszter (Janne Teller: Semmi), Bessenyei István (Mágnás Miska és Csikós Attila: Két összeillő ember), Babarczy László (Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt), Alexander Hausvater (Margaret Artwood: Pénelopeia), Hatházi András (Hatházi András: Manka), Márk-Nagy Ágota (Gimesi Dóra: Szemenszedett mese) és Kányádi Szilárd (Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő) fog dolgozni rendezőként.

A művészeti igazgató hangsúlyozta, hogy továbbra is olyan bérletrendszert tartanak fenn, amellyel regionális színházként megfelelően ki tudják szolgálni a Szatmár, Máramaros és Szilágyság térségben élő mintegy 200 ezer magyart.

Bérletcserés együttműködés lesz az idén is a nagyváradi Szigligeti Színházzal és a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal, emellett vendégjátékra érkezik Szatmárnémetibe a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a József Attila Színház is.

A társulat reméli, hogy áprilisban-májusban visszaköltözhetnek a felújítás alatt álló régi színházépületbe, amelynek külső munkálatai az idén befejeződnek. Ezt követi a technikai háttér kiépítése, de nem lehet tudni, hogy ez pontosan mennyi időt vesz igénybe - magyarázta a művészeti igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.