Programajánló

Az osztrák kultúrát mutatja be az idei a Bridging Europe-fesztivál

A Fesztiválzenekar táncbetéttel fűszerezett barokk koncerttel is készül, és kortárs estet is tartanak egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival.

2015.08.29 06:25MTI

Idén Ausztria kultúrája - elsősorban zenéje - áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) által közösen szervezett Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál középpontjában. A BFZ Mahler VII. szimfóniáját játssza, jön a Wolfgang Muthspiel Trio, de lesz táncelőadás és Thomas Bernhard-est is.

A szeptember 11. és 16. között tartandó fesztivál kiemelt produkciója lesz a BFZ háromszor - szeptember 11-én, 12-én és 13-án - a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó hangversenye, amelyen Hugo Wolf dalai vezetik fel Gustav Mahler VII. (e-moll) szimfóniáját. A Fischer Iván által vezényelt előadásokon Roman Trekel bariton énekel a zenekar oldalán.

A Fesztiválzenekar táncbetéttel fűszerezett barokk koncerttel is készül, és kortárs estet is tartanak egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival.

A dzsessz rajongói a világ legjobb gitárosai között számon tartott Wolfgang Muthspiel trióját hallhatják Larry Grenadier bőgőssel és Jeff Ballard dobossal szeptember 12-én a Müpa Fesztiválszínházában.

Az idén harmadszor megrendezett fesztivál könnyűzenei programjában többek között a Björkhöz és Patti Smith-hez hasonlított Soap & Skin with Ensemble, az alpesi dalokban és osztrák slágerfeldolgozásokban erős WüdaraMusi, a humorban verhetetlen rezesekből álló Federspiel, valamint a friss és vakmerő női együttes, a Madame Baheux szerepelnek. Az évadkezdő programsorozat világzenei koncertjei a Ludwig Múzeum teraszán, szabadtéren lesznek.

Szeptember 13-án Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása Kokoschka babája címmel Afonso Cruz regényét eleveníti meg a Müpa Fesztiválszínházában. A táncelőadás élethű bábokkal, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa Alma Mahlert - olvasható a Müpa ajánlójában.

Szeptember 14-én a szkeptikus, rendíthetetlenül pesszimista osztrák író, Thomas Bernhard életművét idézik meg a Fesztiválszínházban Lázár Kati, Pogány Judit, Bezerédi Zoltán, Gazsó György, Haumann Péter és Máté Gábor színművészek és Darvas Ferenc zongoraművész közreműködésével.

A további programok közé tartozik a Müpa Üvegtermében tartandó Hangulatkoncert, amelyen Villányi Dániel zongoraművész tolmácsolja Mozart és Schubert műveit, levetítik Joseph Vilsmaier rendező-operatőr Österreich Oben und Unten című dokumentumfilmjét, és szimpóziumot is rendeznek A kultúra zászlóshajói - a város marketingforrásai címmel nagyhírű európai kulturális intézmények vezetőinek részvételével.

A fesztivál keretében koncerttel és az életút eseményeit bemutató kiállítással emlékeznek meg a kétszáz éve a burgenlandi Frauenkirchenben született Mosonyi Mihályról. A Müpában szeptember 11. és 22. között látható Mosonyi Mihály-kiállítás tablóin nemcsak a zeneszerzőről készült korabeli ábrázolások, hanem főbb műveinek kottalapjai, a kották borítója, életének helyszíneit mutató korabeli fotók, metszetek is szerepelnek majd a Mosonyi-kutató Scholz Péter kísérőszövegeivel.

A Müpa és a BFZ 2013-ban indította útjára a Bridging Europe - Európai Hidak fesztivált, amelynek célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. A fesztivált 2015-ben az Österreichisches Kulturforum támogatja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.