"Megindító búcsúajándék"

Bemutatták a néhai Günter Grass utolsó kötetét

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

2015.08.25 19:15MTI

Az új kötet "megindító búcsúajándék" Günter Grasstól, és egy irodalmi kísérlet, amellyel az író, költő, szobrász, festő és grafikus "ismét nagyot alkotott" - mondta a könyvbemutatón Gerhard Steidl, a kötetet gondozó kiadó vezetője.

A Spiegel Online hírportál beszámolója szerint a nagy német szerző utolsó munkája több egy könyvnél, valójában önálló műalkotás, és Grass a borító tervezésétől a papír kiválasztásig az alkotás valamennyi fázisában részt vett.

A könyv rövid prózai részekből, valamint az egyes szövegek tartalmához kapcsolódó költemények és rajzok sorozatából áll, de a sok kisebb darabot összetartó erő révén a munkának mégis van határozott íve. A leginkább pedig egy olyan idős ember könnyedsége érződik benne, aki már "minden harcát megharcolta" - írta a Spiegel kritikusa.

A 176 oldalas kötet címe: Vonne Endlichkait, ami a Von der Endlichkeit (A végességről) keletporosz nyelvjárás szerinti megfelelője. A kötet pénteken jelenik meg, az első kiadást 50 ezer példányban nyomtatják ki.

A göttingeni Steidl kiadó szerint nem lehet azzal számolni, hogy előkerül egy újabb mű a Grass-hagyatékból, de naplók kiadása még hátra van.

Günter Grass 1927-ben született a lengyel tengermelléki Gdanskban, az egykori Danzigban, és 87 éves korában halt meg. A társadalompolitikai kérdéseket egész életében szenvedélyesen taglaló írónak már az első, 1959-ben A bádogdob címmel megjelent regénye világsiker lett. Emellett olyan jelentős, magyarul is megjelent alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. 1999-ben egész életművét ismerték el az irodalmi Nobel-díjjal.

A 20. század második felének külföldön legismertebb német írója volt, a világháború utáni Németország élő lelkiismeretének számított. Az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.