Premierek

Hat nagyszínpadi bemutatóra készül a székesfehérvári Vörösmarty Színház

Hat bemutatót tart a 2015/16-os évadban a huszadik évadát megkezdő székesfehérvári Vörösmarty Színház.

2015.08.25 03:30MTI

Szikora János igazgató elmondta, hogy az évad premierjei között szerepelnek a Csókos asszony, a Tizenkét dühös ember, az Augusztus Oklahomában, a Balfácánt vacsorára, A velencei kalmár és a Kakukkfészek című darabok. Emellett új kamaraelőadásokat, koprodukciókat is láthat a közönség, valamint a korábbi évadok legsikeresebb darabjai is műsoron maradnak.

Az igazgató kiemelte, hogy a szezon egy intenzív felújító héttel indul, amelyen a korábbi évek sikeres darabjait próbálja a társulat. Hangsúlyozta, hogy a jubileumi évadban arra törekedtek, minél szélesebb réteg igényeit kielégítsék.

Az idény első bemutatója Zerkovitz Béla-Szilágyi László a Csókos asszony című operettje lesz Hargitai Iván rendezésében. Ezt követi a Cserhalmi György által színpadra állított Tizenkét dühös ember, Reginald Rose bűnügyi játéka. Tracy Letts Augusztus Oklahomában című családregényét Szikora János rendezésében láthatja a közönség, amelyet egy Francis Veber-bohózat, a Balfácánt vacsorára követ Tasnádi Csaba rendezésében.

A Shakespeare-ciklust folytatva idén Bagó Bertalan állítja színpadra A velencei kalmárt, az évad utolsó önálló nagyszínpadi bemutatója Ken Kesey és Dale Wassermann Kakukkfészek című drámai komédiája lesz Horváth Csaba rendezésében.

A Kozák András Stúdióban a Vlagyimir és Oleg Presznyakov által jegyzett Terrorizmus című darabot Bagó Bertalan rendezésében, valamint Pintér Béla Szutyok című művét mutatják be. Ez utóbbit Hargitai Iván viszi színre.

A Pelikán kamaraszínházban Yasmina Reza Művészet című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti igazgatója, Szabó K. István, Petőfi Sándor János vitézét, amelyben helyi és környékbeli középiskolások is szerepelnek, Matuz János rendezi.

Somogyi Szilárd rendezi az Abigél című musicalt, amelyet koprodukcióként - a Budapesti Operettszínház és a Vörösmarty Színház közös előadásaként - láthat a közönség, az Alba Regia Táncegyüttessel pedig a Mozdulatlan legendák című táncjátékot mutatják be.

Zsurzs Kati rendezésében mutatják be a Gombóc Arúr, a nagy utazó című zenés mesejátékot a Játékszínnel együttműködve, a Ziránó Színház előadásában pedig a Szekrénymesék és a Pulcinella kertészkedik című bábjátékokat láthatja a közönség.

Szikora János felidézte, hogy húsz éve, 1995-ben mindössze tíz lelkes fiatal színésszel alakult meg Székesfehérváron az önálló társulat, amely azóta folyamatosan bővült. Az igazgató a társulati munka egyik legfontosabb pozitívumaként az életkorok gazdagságát emelte ki. Más életismereteket ad a közös munkához egy idős, egy középkorú vagy egy fiatal művész, és a generációk sokszínűsége biztosítja, hogy "a színpadon az életről a teljesség igényével tudjunk mondani valami érvényeset" - fogalmazott.

A Vörösmarty Színház társulata az évadban 3 új taggal bővült, a korábban Székesfehérváron többször is vendégszereplő Tóth Ildikóval és Nagy Péterrel, valamint Kerkay Ritával. Az idei szezonra megújult a színpad, így új színpaddeszkákon játszhatnak a színészek.

Az évadnyitón Varga Mária Jászai-díjas színművész Pro Theatro Civitatis Albae Regalis Díjat vehetett át Cser-Palkovics András polgármestertől. Keller János pedig a tizenöt éves tagsága elismeréseként vehetett át díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.