Főként a XX. században használták

Megnyílik a "Texas bár", az egyházi elöljárók egykori rejtélyes találkozóhelye

Az átjárót főként a 20. században használták, de most, miután lezárultak a Pécsi Püspökség nagyberuházásai, még több érdekességet mutatnak be a látogatóknak.

2015.08.23 10:16ma.hu

A titokzatos épület a Pécsi Püspökség területén található. Egy pince, amely különleges szerepet kapott a 20. század második felében. Jelképesnek is tekinthető ez a hely, hiszen az egyház abban az időben maga is a föld alatt működött – mondja Kvanduk Frigyes atya.

A 5-6 méter mélyen futó átjáró a püspöki pincét kötötte össze a magtárral, de funkcióját tekintve sokkal több volt ennél. Bár az ateista diktatúra és az egyház világa szemben állt egymással, a szereplők törekedtek egyfajta párbeszédre – meséli az atya.

Ez pedig azt jelentette, hogy egyházi szereplők a papokkal, politikusokkal vagy épp hívőkkel ide, az úgynevezett Texas-ba vonultak, és beszélgettek arról, hogyan lehetne menteni a kereszténység értékeit és a hívőket. A megbeszéléseket azért itt folytatták, mert úgy gondolták, itt nem tudják lehallgatni őket a pártállami időkben – teszi hozzá.

Ebben az alagútban a hagyomány szerint Cserháti püspök úr is több alkalommal folytatott tárgyalásokat a fontos vendégekkel, azzal a meggyőződéssel, hogy itt talán nem hallgatják le őket – meséli már Udvardy György megyés püspök.

A 20. században az államvédelmi és egyházügyi hatóságok ugyanis folyamatosan megfigyelték az egyházi személyeket, a püspöki rezidenciába és kertjébe mindenhova lehallgató készülékeket telepítettek.

Éppen ezért a Pécsi Püspökség most a nagy múltú alagutat úgy újíttatta fel, hogy egy kivételes környezetbe tudja helyezni a kommunista egyházüldözés vészterhes napjainak bemutatását. A kiállítás emellett az üldözött papok emléke előtt is tiszteleg.

A püspöki kert és a titkos átjáró felújítása része annak a most záruló másfél milliárd forintos, európai uniós forrásból megvalósult projektnek, amelynek keretében az elmúlt években megújult a székesegyház délkeleti tornya és déli tetőszerkezete, a magtár, a Széchenyi téri dzsámi, a püspöki palota, a Csontváry Múzeum épülete, a Káptalan utcai kanonoki palota és zarándokház is.

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű rekonstrukciós program az idegenforgalmi vonzerő növelését, a turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.