Augusztus 20.

Itt van minden fontos tudnivaló az ünnepi hosszú hétvégével kapcsolatban

Változik a vonatok közlekedési rendje, az ünnepi programok miatt a főváros közlekedése, és a boltok nyitva tartására is érdemes lesz figyelni.

2015.08.19 19:53ma.hu

Ünnepi programok, rendezvények augusztus 20-án

freedigitalphotos.net/dan

2015. augusztus 20-án, csütörtökön) számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából.

A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a Kossuth Lajos téren csütörtökön délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor, délután és kora este pedig a Szent Jobb körmenet halad szokásos, Szent István Bazilika-Széchenyi István tér-Szent István Bazilika útvonalán.

Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték, amelyet idén a Lánchíd és a Szabadság híd közötti területen, valamint a Citadelláról lőnek fel.

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

Idén is a felújított Kossuth Lajos téren tartják a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt augusztus 20-án 8:30 és 9:30 között. Augusztus 20-án reggel és délelőtt a 2-es villamos csak a Kossuth Lajos tér Széchenyi rakparti megállóhelyéig közlekedik, innen a tér gyalogosan érhető el.

Családi programok, koncertek a Várkert Bazárban

Az Államalapítás Ünnepéhez kapcsolódóan augusztus 20-án egész napos családi programokat, koncerteket rendeznek a Várkert Bazárban, a környék közúti forgalmának lezárásával. A Várkert Bazár augusztus 20-án a Clark Ádám térről vagy a Döbrentei térről gyalogosan közelíthető meg, a máskor arra közlekedő buszok forgalomkorlátozások miatt a Várkert Bazár megállót nem érintik.

Ökumenikus kenyéráldás és aratómenet

Az augusztus 20-ai ünnep részeként ökumenikus kenyéráldást tartanak 15 órától a budavári Szentháromság téren. A helyszínre aratómenet indul 14:30-kor a Szent György térről.

Ünnepi szentmise és Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 17 órától kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikában, amelyet a hagyományos Szent Jobb Körmenet felvonulása követ a Szent István tér–Zrínyi utca–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Akadémia utca–Arany János utca–Sas utca–Szent István tér útvonalon. A rendezvény idejére a felvonulás útvonalát lezárják.

Hazánk egyik legszebb és legjelentősebb egyházi esemény a legegyszerűbben metróval közelíthető meg, egyaránt 3-5 perces sétával az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út, illetve az M3-as metró Arany János utca megállójából, illetve a Deák Ferenc tér metróállomásáról.

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték – amelyet idén a Lánchíd és a Szabadság híd közötti területen, valamint a Citadelláról lőnek fel 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől.

A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban a sűrűbben közlekedő metróval, a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. A lezárások miatt számos járat módosított útvonalon közlekedik, ezért a BKK kéri az utasokat, elindulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az eljutási lehetőségekről.

Ha a fővárosban közlekedik...

Az augusztus 20-a és 23-a közötti közlekedési változásokról, korlátozásokról bővebb információ olvasható a BKK honlapján, ahol a tömegközlekedési járatok menetrendjében történő változások, valamint a közúti korlátozások is megismerhetőek. A járatok terelésével kapcsolatos információk csak tervezettek, a BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazásban folyamatosan frissülő járatinformációk érhetőek el.

A BKK jegy- és bérletpénztárai augusztus 20-án és 23-án a vasárnapi, augusztus 21-én és 22-én a szombati nyitva tartás szerint várják az ügyfeleket. A BKK kéri, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok közlekedéséről.

Augusztus 21-étől 23-áig a főváros az IRONMAN Budapest triatlonversenynek ad otthont, ezért a hosszú hétvége többi napján is forgalomkorlátozásokra kell számítani a budai és a pesti alsó és felső rakpartokon, valamint a környező utakon.

Ha vonatra ül...

Az augusztus 20-i ünnepnap és a hosszú hétvégés szabadnapok miatt változik a vonatok közlekedési rendje. Augusztus 20-án a szombati, augusztus 21-én és 22-én (pénteken és szombaton) az ünnepnapi, augusztus 23-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható utasforgalmi igényekhez igazodva a vasúttársaság az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja.

A helyjegyfogyás figyelembe vételével - ahol az utasforgalom indokolja - a lehetőségekhez képest az InterCity és gyors vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak. A sorban állások elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani a vasúti jegyeket vagy az internetes jegyvásárlást, továbbá az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét választani.

Bővebb tájékoztatás a vasúttársaság honlapján található, illetve a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon kérhető.

Ha pedig boltba menne...

Augusztus 20-án, csütörtökön a legtöbb bolt zárva tart, csak néhány kisboltban, virágboltban, illetve a benzinkutaknál vásárolhatunk. Pénteken, augusztus 21-én a boltok a szokásos hétköznapi rend szerint várják a vásárlókat. Szombaton, augusztus 22-én a megszokott szombati nyitva tartás lesz érvényben, de lehetnek olyan kisboltok, szaküzletek, amelyek nem nyitnak ki a hétvégén. Vasárnap, augusztus 23-án néhány üzlettől eltekintve szinte minden zárva tart majd, ahogy azt vasárnaponként már megszokhattuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.