Állami ünnep

Szarvason avatják fel az ország legnagyobb Szent Korona installációját

A Mini Magyarország makettparkban avatják fel az augusztus 20-i állami ünnepen az ország legnagyobb Szent Korona installációját

2015.08.20 02:30MTI

Bukovinszky Béla, a makettpark vezetője az MTI-nek elmondta: fából és kovácsoltvasból készült a Szent Korona-installáció, amely 3,5 méter átmérőjű, a parkban a történelmi Magyarország közepét jelképező dombon, lábakon áll, a dombbal együtt mintegy 7 méter magas. A koronán található kereszt csaknem egy méteres.

Az installációt egy helyi testvérpár, az ács- és asztalosmester Kovács Roland, valamint a kovácsmester Kovács Gergely készítette.

"Nem egy makettet készíttettünk, hanem egy szimbólumot, amely hazánk történelmét, épített örökségét összefoglalva jelképezi a történelmünket bemutató Szarvasi Mini Magyarország felett" - fogalmazott Bukovinszky Béla.

A Szent Korona-installáció felavatásával a Szarvasi Mini Magyarország makettpark idén először hivatalosan is csatlakozik az augusztus 20-i országos programsorozathoz és egyúttal megnyitja Szarvas ünnepi programjait is, amelyek között a kenyéráldás mellett a Holt-Körösön fáklyás felvonulás, valamint a Szarvasi Vízi Színházból megtekinthető tűzijáték is szerepel.

A Szent Korona-installáció átadásán beszédet mond Bukovinszky Béla és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere. A szent koronát Lázár Zsolt, a szarvasi Ótemplomi Evangélikus Egyházközösség esperese avatja fel.

A Magyarország történelmét, hagyományait és építészeti nevezetességeit bemutató, több mint két hektáros makettpark 2013 áprilisában nyílt meg a szarvasi arborétum területén. A turisztikai attrakció a főváros és a megyék, valamint a határon túli magyarlakta területek leghíresebb épületegyütteseinek kicsinyített másait foglalja magába. Több mint harmincöt épület és híd, valamint öt vonat és hajó makettje található meg a parkban, amelyből több interaktív.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.