Az ünneplők között fogják szétosztani

A Kárpát-medence 250 kilós kenyerét sütik meg Szent István napjára Szolnokon

A Kárpát-medence kenyereként egy 250 kilós cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

2015.08.16 21:30MTI

A kenyeret a székely Diószegi László mesterpék vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol két évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje - mondta el a részletekről Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője, az esemény főszervezője a MTI-nek.

A hatalmas cipót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke emelik ki a kemencéből az ünnep reggelén.

A kenyérsütéshez kapcsolódó kétnapos rendezvényen számos népzenei, művészeti esemény és vásár várja a Szolnoki Művésztelepre látogatókat. Bárdosi Ildikó népdalénekes mellett fellép a Cuháré táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes férfikara, az érsemjéni Ezüstperje tánccsoport, a Szimbola együttes, a Szigligeti Színház művészei, lengyel zenészek, valamint több program és természetesen egy-egy szelet a megszentelt közös kenyérből is várja a látogatókat.

Az eseményen részt vesznek a vajdasági Zenta, a kárpátaljai Beregszász, a székely Sepsiszentgyörgy városának vezetői, valamint a szlovákiai Révkomárom, Lipót és a lengyel Tarnow képviselői is.

Ezeken a településeken sütnek majd kenyereket, amelyekhez az alföldi lisztet Szolnokról szállították a Szolnok Televízió munkatársai. A Tisza-parti város központi ünnepségen megszentelni tervezett 250 kilós cipóhoz forrásvizet, burgonyát, sót, kovászt és élesztőt küldtek a programot segítő városok. Szolnokon a Kolozsvári Magyar Napokra is készül egy hasonló nagyságú testvérkenyér, amellyel Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke augusztus 20-án reggel indul a nagyvárosba.

A városi televíziók együttműködése révén egy televíziós "híd" köti majd össze a részt vevő településeket, vagyis beszámolnak egymás ünnepségeiről.

A rendezvény fővédnökei Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kállai Mária kormánymegbízott, házigazdák Szalay Ferenc Szolnok polgármestere és Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere - 2013-tól a Kárpát-medence kenyere - címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.