Sziget fesztivál

A mellrák elleni kampány indult a Szigeten

A Sziget fesztiválon, a Civil Szigeten indította el idén mellrákellenes kampányát szerdán a Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Alapítvány.

2015.08.12 15:54MTI

A Civil Szigeten a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány sátra adott helyszínt a 2015-ös kampány nyitóeseményének, ahol a betegszervezetek - többek között a Mellrákfórum, a Mellrákinfó és a Pink Bolero Egyesület - összefogásával túlélők történeteit is felelevenítették.

Berencsi György, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány vezetője a kampányindító beszélgetésen hangsúlyozta: ha időben felismerik a mellrákot, akkor a betegség gyógyítható.

Az önvizsgálat és a szűrések fontosságára történő felhíváson túl az idei eseménysorozat új üzeneteket is megfogalmaz, és kiemelt célja a metasztatikus (előrehaladott) emlőrák új terápiás lehetőségeinek megismertetése - közölte.

Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja elmondta, hogy az emlőrák a leggyakoribb daganatos női megbetegedés, ám viszonylag jól kezelhető, késlekedni azonban nem szabad a terápiával.

Igaz ez még akkor is, ha az emlőrák-terápiák evolúciója újabb mérföldkőhöz érkezett: az innovatív hatásmechanizmusoknak köszönhetően az új kezelések eddig nem látott hosszúságú, teljes túlélést biztosítanak a metasztatikus HER2-pozitív emlőrákos betegek - az összes mellrákos 20-25 százaléka - körében - számolt be.

Kozó Liza mellrákellenes aktivista arra figyelmeztetett, hogy az emlőrák nemcsak az idősebbekre veszélyes, akár már a huszonéveseket is érintheti.

Az Egészség Hídja és a Rák Ellen Alapítvány idei célkitűzése, hogy minél több, mellrák ellen küzdő szervezetet vonjon be a kampányba, igazán széles összefogást létrehozva az októberi, emlőrák elleni küzdelem hónapjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.