Fizetést is kap

Hétszáz év után új látványosság Wales-ben: itt a falu bolondja

A legutóbbi ilyen ceremóniát a 13. században tartották a Wales északi részén fekvő városkában.

2015.08.04 08:38MTI
The Conwy Jester

Hétszáz év után először választottak udvari bolondot a walesi Conwyban - tudósított a BBC hírportálja.

A legutóbbi ilyen ceremóniát a 13. században tartották a Wales északi részén fekvő városkában.

A 34 éves Russell Erwoodnak a település főterén tartott középkori hagyományokat követő szertartással adták az Erwyd le Fol új nevet vasárnap. A ceremónián fegyveres lovagok vettek részt és sólyomvadászatot is tartottak.

A bolondot a város kereskedelmi kamarája fizeti, és az lesz a dolga, hogy - hajdani elődjéhez hasonlóan - sárga-piros bohócruhájában, szamárfüles csuklyájában bűvésztrükkökkel, zsonglőrködéssel, ballonhajtogatással és bohóctréfákkal szórakoztassa a 15 ezer lakosú város lakóit augusztus 29-éig hetente három nap, naponta kétszer.

A helybéli férfi hivatásos bűvész, aki óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a 700 év után elsőként lehet a falu bolondja.

Elődjét Tom le Folt még Angliai Edvárd nevezte ki 1294-1295 telén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.