566 millió forintért

Pákh Imre kétmillió dollárért is eladná a Golgotát

Kétmillió dollárért (566 millió forint) is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét.

2015.08.03 08:08MTI
Wikipédia/Hello world

A Blikk felidézi, hogy a műgyűjtő júniusban még nemet mondott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6 millió dolláros ajánlatára, Pákh Imre szerint ugyanis az állam által felkért értékbecslők nem tekinthetők függetlennek.

Pákh Imre elmondta, hogy a nyár végén végleg elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát, így az állam nem kapja meg a képet, a látogatók nem tudják hol megnézni. A tulajdonos azonban a kép védetté nyilvánítása miatt nem tudja kivinni az országból, így eladni sem.

"Kérjünk föl három, valóban független értékbecslőt, akiket mind az MNB, mind én elfogadok. Azt az összeget, amelyet ők mondanak, elfogadom, még akkor is, ha a kép szerintük csak kétmillió dollárt ér" - közölte a műgyűjtő a lappal, amely azonban emlékeztet: Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke korábban már kifejtette, hogy csak magánszemélyek között képzelhető el független, nemzetközi értékbecslők felkérése, az állami műkincsvásárlások esetében a jogszabályok miatt nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.