Évek - Képek

Duncsák Attila felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás

Duncsák Attila felvidéki festőművész különféle korszakaiban készült mintegy harminc alkotását mutatja be az a kiállítás, amely Évek - Képek címmel péntek este nyílt meg Budapesten a Forrás Galériában, amely otthont ad a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának.

2015.08.01 23:30MTI

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nevében Molnár Miklós elnöki kabinetvezető köszöntötte a résztvevőket. A kabinetvezető felidézte: az Ungváron született, jelenleg Kassán élő festőművész az új élet reményében - évekig tartó szervezkedést követően - költözött családjával a felvidéki városba. Felhívta a figyelmet arra, hogy Csehszlovákia szabadabb társadalmi és strukturális légkörében sokkal jobban kiteljesedhetett művészete és élete.

"Műveiben és hitvallásában prioritást élvez a hit, az erkölcsi tartás és a magyar kultúra gyökerei. Ugyanakkor festészete a kor emberi problémáit jeleníti meg" - hangsúlyozta a kabinetvezető.

Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, a kiállítás fővédnöke köszöntőjében a művész pályáját felidézve elmondta: Duncsák Attila művészeti tanulmányait az ungvári Iparművészeti Szakközépiskola festészet szakán kezdte, majd 1961-től a Leningrádi Iparművészeti Főiskola üveg- és kerámiaszakos diákja lett. Főiskolai évei, a város európai szellemisége, múzeumai, kultúrája nagy hatással voltak későbbi munkásságára.

Diplomázása után tagja lett a Szovjet Képzőművészek Szövetségének és a Képzőművészeti Alapnak. Rendszeres kiállító művészként mégis főként üveg- és kerámiamunkáival mutatkozott be, hiszen e művészeti ágat kevésbé határolták be merev ideológiák és elvárások - mutatott rá a nagykövet. 1982-ben költözött családjával Kassára. Rá egy évre felvették a Szlovák Képzőművészek Szövetségébe, tagja lett a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának és a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének.

Szakolczay Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész, művészetkritikus azt hangsúlyozta: a festő szimbólumvilágában maszkok, jelmezek, alakok, bohócok, táncosnők, bolondok és épületrészletek tűnnek fel, amelyek az illúzió és a valóság határán fonódnak össze. Alkotásain megannyi jelkép vár felfedezésre - mondta, hozzátéve: formai megoldásai a megváltozott értékrendre és normákra reflektálnak.

A festőművész önálló kiállításon Kassán, Ungváron, Prágában, Pozsonyban, Debrecenben és Budapesten is bemutatkozott. Csoportos tárlatokon szerepelt Ukrajnában, Oroszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában és Olaszországban. Munkái megtalálhatóak az ungvári, kassai, rozsnyói és poprádi képtár, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria és a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményeiben, valamint magángyűjteményekben Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, valamint Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

A kiállítás augusztus 11-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.