75 éves volt

Meghalt Sinkó László

A Kossuth-díjas színész, a Nemzet Művésze 75 éves volt márciusban. Budakalászon hunyt el pénteken.

2015.08.01 10:52ma.hu
Fotó: Facebook

75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - írta Budakalász közösségi oldalára hivatkozva az Index. A Budakalászon élő művészt 2011-ben Budakalász díszpolgári címével tüntette a ki a város képviselő-testülete - írták.

Juhász Árpád geológus, akivel a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozaton dolgoztak közösen, Facebook-oldalán a következőképp emlékezett: "Fekete hét volt ez számomra. Tegnap távozott Sinkó Laci is az örök vadászmezőkre, talán megtesz ott is másfélmillió lépést."

Sinkó László Budapesten született 1940. március 18-án. 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán - írja róla a Wikipédia. 1962-1966 között a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1966-1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja. Tizenkét szezont töltött itt. 1994 és 1998 között az Új Színház színésze, 1998-2003 között szabadúszó volt; 2003 óta a Nemzeti Színház tagja.

Hosszú ideig volt Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja. Többször szólaltatta meg Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent, valamint a Macskafogóban Nick Grabowskit is. Két alkalommal rendezőként - Halleluja (1995); Nyugállomány előtt (2001) - is bemutatkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.