Az I. világháború emlékére

Világháborús centenárium - Zarándoklat indul Galíciába szombaton

Zarándoklat indul az első világháború emlékére Galíciába szombaton.

2015.08.01 01:30MTI

A Misszió Tours utazási iroda és a Katolikus Tábori Püspökség által szervezett négynapos "történelmi és kegyeleti zarándoklaton" százan vesznek részt - mondta el Budai András, az utazási iroda munkatársa pénteken az MTI-nek.

A zarándokok az első világháborúban magyar szempontból fontossá vált galíciai városokat látogatják meg, valamint felkeresik és megkoszorúzzák a háborúban hősi halált halt magyar katonák sírjait - ismertette Budai András.

A program első lengyelországi állomása az első világháború kiemelkedően fontos csatáinak városa, Przemysl lesz. A városban található Európa harmadik legnagyobb, eredeti állapotában 45 kilométeres erődrendszere, amelyet az első világháborúban 131 ezer, köztük 60-70 ezer magyar katona védett - tette hozzá.

A zarándokok ezután Gorlicébe utaznak, majd meglátogatják a százéves évforduló alkalmából felújított luznai katonai temetőt. Onnan a magyarsághoz sok szállal kötődő, a "legmagyarabb lengyel városnak is nevezett Tarnowba" mennek, ahol felkeresik többek között Bem apó mauzóleumát, valamint a Petőfi parkot - mondta Budai András.

A zarándoklat a limanowai katonai temetőben zárul szentmisével.

A zarándokok lelki vezetője Bíró László tábori püspök lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.