Programajánló

Augusztusban ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat

Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat: a hagyományos ostromjáték mellett számos más programmal is várják az érdeklődőket a szervezők.

2015.07.26 07:30MTI

A programokat beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere elmondta, hogy az augusztus 8-i ostromjátékon a város falai alatt összegyűlő törökök derékhadát az idén is a kőszegi önkéntes tűzoltók adják, akiknek serege kiegészül a környék önkéntes tűzoltóival és a helyi ökölvívó egyesület tagjaival. A várvédő kőszegi polgárok között az iparosok és a helyi horvátság tagjai mellett új jelmezeket öltve ott lesznek a város önkormányzati képviselői is. A várőrség elit alakulatának számítanak a kőszegi darabontok, akikhez idén csatlakoznak a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium hagyományőrző csapatai is.

Básthy Béla szólt arról is, a magyar középkori hagyományok ápolásán túl ma már az Ostromnapok célja az is, hogy Törökországot, a török kultúrát is közelebb hozzák az érdeklődők számára, éppen ezért a történelmi fesztivál szervezői együttműködnek török kulturális hagyományőrző civil szervezetekkel is. Hozzáfűzte: a török kapcsolat jegyében nyílik augusztus 4-én az Ostromnapok felvezetéseként Nijat Ayvaz fotográfus kiállítása a Jurisics-vár lovagtermében.

Pócza Zoltán, az Ostromnapok főszervezője a sajtótájékoztatón elmondta: az ostromjáték mellett folyamatosan zajlanak majd a seregszemlék, fegyverbemutatók, koncertek, táncbemutatók, de még egy ökölvívó gála is színesíti a kínálatot.

Augusztus 7-én az Ataru Ütősegyüttes fellépésével indul a fesztivál, hivatalosan kihirdetik az ostromállapotot, majd kezdődik a végvári vitézek kesztyűs viadala.

Másnap délelőtt a müezzin hangja jelzi, hogy megérkezett a vár alá az oszmán sereg, új eleme a rendezvénynek Szulejmán belvárosi sétája, aki a világhódító kegyetlenségével próbálja megadásra, behódolásra kényszeríteni a kőszegieket. Délután öt órakor kezdődik a jelmezes felvonulás, ekkor hangzik el a várvédők ünnepélyes esküje, este hét órakor pedig kezdődik az ostrom.

Péntektől vasárnap estig folyamatosan zajlanak a kulturális és szórakoztató programok, ismét lesz dervistánc, többször is fellép az Ataru Ütőegyüttes, bemutatják műsorukat a Kőszegi Orientális Hastáncosok és fellép a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes is. Szombaton, augusztus 8-án utcabál zárja a programot. Vasárnap a középkori zene kerül a figyelem középpontjába, a Burdon Együttes letűnt évszázadok zenéjét idézi, a Bordó Sárkány Régi Zene Rend pedig középkori világzenei programmal lép színpadra.

A város éttermeiben alkalmi menüajánlatokkal várják a betérőket, akik a horvát konyha remekeit a lacikonyhán is megkóstolhatják. Az Ostromnapok programjai augusztus végéig tartanak, augusztus 15-én például amatőr sakkversenyt, augusztus 16-án pedig orientális táncfesztivált rendeznek a Jurisics-vár udvarán.

A nándorfehérvári diadal 559. évfordulójáról is megemlékeztek a szervezők, az Ostromnapok sajtótájékoztatóját két harangszó között tartották a felújított Jurisics-vár külső udvarán, a 11 órai harangszóval 1532 kőszegi hőseire, a déli harangszóval pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztek. A két harangzúgás között megkoszorúzták Jurisics Miklós kőszegi várkapitány szobrát, a nándorfehérvári diadal emlékére pedig korhű fegyverekből középkori jelmezbe öltözött hagyományőrzők adtak díszsortüzet, majd a Be-Jó Történelmi Táncegyüttes mutatott be reneszánsz táncot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.