Programajánló

Afrika-kiállítás a szegedi Móra múzeumban

A kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató Afrika-kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

2015.07.26 00:31MTI
freedigitalphotos.net/adam

Varga András, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállítás első felében állatpreparátumokat, trófeákat mutatnak be a közönségnek, akik a földrészt bejáró magyar utazók és vadászok életrajzával is megismerkedhetnek július végétől.

Az kiállítás második, augusztus elején nyíló részére belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek - közölte a muzeológus.

A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej lesz, melyet már az egyik terem falára is erősítettek a múzeum munkatársai.

A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszákra és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú makira vagy más néven kattára hívta föl a figyelmet a szakember.

A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg.

A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.