Muzzik

Steve Hackett: érdekelne, ha az öttagú Genesis újra összeállna

"Nem lenne ellenemre, ha a Genesis újra összeállna, de csak a zenekar öttagú felállása érdekel" - jelentette ki Steve Hackett az MTI-nek. A legendás brit progrock csapat egykori gitárosa július 31-én és augusztus 2-án ismét fellép Magyarországon a Djabe együttessel.

2015.07.23 04:30MTI

>"Ha felkérnének, belemennék egy Genesis-koncertbe, ha a teljes felállás valamennyi tagja, tehát Tony Banks, Phil Collins, Peter Gabriel és Mike Rutherford is színpadra állna. Nem tartom valószínűnek, hogy ez bekövetkezik, de ki tudja? Nem látok a jövőbe" - fogalmazott Steve Hackett, aki a Djabe special guest Steve Hackett produkció Magyarországot is érintő nyári turnéja előtt válaszolt emailen az MTI kérdéseire.

A most 65 éves Steve Hackett gitárossal a soraiban a Genesis 1970 és 1977 között nyolc stúdióalbumot és két koncertlemezt adott ki. Azóta szólóban dolgozik, illetve 1986-ban volt egy rövid életű zenekara, a GTR, amelyben Steve Howe, a Yes gitárosa is játszott.

A Genesishez 1970-ben, 20 évesen azt követően került, hogy feladott egy "gitáros zenekart keres" hirdetést a Melody Maker című zenei lapban, amire Peter Gabriel énekes válaszolt. A Genesis akkor még nem volt túl ismert, bár már túl volt két lemezen és a kilépett Ant Phillips gitáros - illetve az őt rövid ideig helyettesítő Mick Barnard - utódját kereste. Hackett egy meghallgatás után lett a Genesis gitárosa.

"Mielőtt Peter Gabriel válaszolt a hirdetésemre, nem ismertem őket, de rögtön megfogott a zenei koncepciójuk, ami éppen olyan volt, amire vágytam. Olyan együttes volt, amely ki akarta terjeszteni a zenei horizontot és minél több stílust beolvasztani. A Genesis ebből a szempontból tökéletes lehetőség volt számomra" - idézte fel.

A gitáros-dalszerző meghatározó szereplője volt olyan jobbnál jobb Genesis-albumoknak, mint a Nursery Cryme (1971), a Foxtrot (1972), a Selling England by the Pound (1973), a The Lamb Lies Down on Broadway (1974), A Trick of the Tail (1976), valamint a Wind & Wuthering (1976).

"Kedvenc Genesis-lemezem a Selling England by The Pound. Amikor 1973 augusztusában az albumot rögzítettük, nagyon élveztem a zenekari munkát, úgy éreztem, fontos, amivel hozzájárulok az alkotáshoz. A Dancing with the Moonlit Knight című számot különösen érdekesnek találtam folkos, de egyben vad és kísérleti hangzásával. A Lamb...-lemezről szintén sok dalt szeretek ma is, később sokat játszottam róla a Genesis Revisited című szólókoncertjeimen. Valójában minden albumot kedveltem, amit a Genesisszel csináltam" - fejtette ki a gitáros.

A magyarországi mozik májusban mutatták be a Genesisről készült zenés dokumentumfilmet, amely a Genesis - A siker útján (Together and Apart) címet kapta. A mozi, amely vegyes kritikákat kapott, leginkább az 1977-től 1996-ig aktív Banks-Collins-Rutherford trió felállásra összpontosít, valamint Peter Gabriel és Phil Collins szólóéveire. Ray Wilsont, az utolsó Genesis-stúdiólemez, az 1997-es Calling All Stations énekesét például meg sem említették. "A Genesis-dokumentumfilm kiábrándító volt számomra, a szereplőket nem kiegyensúlyozott módon kezelte. Egyetértek azzal, hogy tisztességtelen volt Ray Wilsont teljesen kihagyni belőle".

Hackett csaknem harminc szólóanyagot készített, ezek között van klasszikus, akusztikus, elektronikus, pop és rock is. Squackett néven 2012-ben közös albumot jelentetett meg Chris Squire-rel, a Yes néhány hete elhunyt basszusgitárosával, aki a legutóbbi, idén tavasszal kiadott Hackett-lemezen, a Wolflighton is játszott. "Remélem, találok módot arra, hogy méltóképpen megemlékezzek róla. Nagyon hiányzik. Jó barát volt és hihetetlen zenész".

2003 óta dolgozik együtt a dzsessz/világzenei fúziós műfaj egyik legjobb magyar csapatával, az Égerházi Attila által alapított Djabével. A Djabe és Steve Hackett hosszú ideje évi két hetet tölt együtt koncertezéssel vagy stúdiófelvételekkel. Számos országban szerepeltek együtt, többek között Malajziában, Hollandiában, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában és Oroszországban. Hackett három számban játszott a Djabe legfrissebb, tavaly megjelent kilencedik stúdióalbumán, a Forwardon.

"Az együttműködés úgy indult, hogy Attila terjesztette a lemezeimet Magyarországon, és ő volt a promótere budapesti koncertjeimnek. Aztán idővel barátok lettünk, ez a kapcsolat a Djabe többi tagjára is kiterjedt és elkezdünk együtt dolgozni. Mindig különleges élmény számomra velük játszani, és érdekes zenei ötleteket dolgozunk ki. Amikor a Djabével Genesis- vagy Hackett-számot adunk elő, az speciális ízt ad a dolognak" - tette hozzá.

Július 31-én pénteken a Budapest Jazz Clubban, két nappal később a debreceni SIKK Klubban lesz látható és hallható a Djabe special guest Steve Hackett produkció. A műsorban több Genesis-siker elhangzik, lesz néhány szólókompozíció Steve Hackett-től és természetesen hallhatja a közönség a Djabe legfontosabb számait. A Djabe a Genesis számos dalát játssza koncertjein, például a Firth of Fifth-et, a Los Endost vagy az In That Quiet Earth-t. A turné keretében augusztus 1-jén a szlovákiai Selmecbányán, 3-án a szlovéniai Lendván, 4-én és 6-án pedig két horvátországi helyszínen, Balén és Korculán zenélnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.