Művészetek Völgye

Folkudvar Kapolcson: a néphagyomány tere

Először állt össze a Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert, hogy a néphagyomány népszerűsítésére közös Folkudvart működtessen a pénteken kezdődő 25. Művészetek Völgyében.

2015.07.22 04:30MTI

A Folkudvar házigazdái a Fölszállott a páva vetélkedőben hírnévre szert tett Berecz István és a két Junior Prima díjas prímás vezette Hungarian FolkEmbassy - Magyar Népzenei Nagykövetség - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az augusztus 2-ig tartó rendezvényen a Folkudvar színpadán a tíz nap alatt olyan előadók fordulnak meg, mint Sebestyén Márta, Bognár Szilvi, Dresch Mihály, Szokolay Dongó Balázs, a Tükrös együttes és a Fonó zenekar. Mellettük helyet kapnak fiatal zenekarok is, köztük a Magos, a Zagyva banda, a Bazseva és a Berka együttes.

A szervezők elképzelése alapján a Folkudvarral egy olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti a népzene, a néptánc és kézműves hagyományaink különleges oldalát.

Mint írják, a program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása volt a cél, hanem azok kiszolgálása is, akik még nem ismerik a népi kultúra mai megélési módjait. Ezért is szerepel az udvarban sok olyan program, amelybe a nap bármely szakában bármikor be lehet kapcsolódni előzetes ismeret nélkül.

Délelőttönként napindító tánckurzusra várják az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a kézműves mesterek segítségével a nemezelés és a bútorfestés hagyományait lehet megismerni, sőt a bátrabbak maguk is kipróbálhatják ezeket, és a látogatók közreműködésével elkészül az udvar nemezszőnyege a 10. nap végére. A Folkudvarban az énektanításokon alkalom adódik legszebb népdalaink megismerésére.

A délután balkáni, nemzetiségi bulival indul, ezekről a Kolo, a Csürrentő, a Csángálló, a Falkafolk, a Babra és a T'rakija zenekar gondoskodik - olvasható a közleményben.

Mint írják, minden este hat órakor a FolkEmbassy-Kertem szabadegyetemé a terep. A kerekasztal-beszélgetések vendégei között megtalálható Barcza György és Oszkó Péter gazdasági szakember, Sándor Ildikó néprajzkutató, Ozsvald Eszter ipari formatervező mérnök és Mocsai Lajos kézilabdaedző.

Az este a felnőtteknek szóló népmesékkel kezdődik, meghívott mesélők és a Hagyományok Háza népmesetanfolyamának hallgatóinak tolmácsolásában. Este a koncertek, majd hajnalig tartó folkkocsmák várják a közönséget, élő népzenével.

A program összeállításának egyik szempontja volt, hogy a helyi hagyományőrző zenészek is megforduljanak az udvarban, így a palatkai Kodoba Florin és a bánffyhunyadi Varga István Kiscsipás is több napon keresztül lesz az udvar vendége.

A Folkudvarban a vajdasági Utasi Pepe minden nap ismert népzenészek kedves ételeit főzi és a Kobuci Kert kínálata is várja a látogatókat.

A néphagyományok szeretőit Kapolcson a már évek óta működő Muharay udvar - amelynek háziasszonya Sebestyén Márta - is várja játszóházzal, énektanítással és táncelőadásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.