Muzzik

Shine: Fábián Juli & Zoohacker elkészítette első stúdióalbumát

A hazai zenei színtér két elismert képviselője, Fábián Juli és Zoohacker által alkotott duó már négy éve együtt dolgozik, de csak a közelmúltban jelent meg első stúdióalbumuk, a Shine.

2015.07.20 14:42MTI

Az elektroakusztikus formáció kezdetben dzsesszes feldolgozásokat játszott, a szélesebb közönség 2012-ben A Dal versenyében ismerhette meg őket: a Like a Child című szám bejutott a nyolcas döntőbe. Ez a felvétel is szerepel a 12 dalból álló Shine-on.

"Julit a tévében és a rádióban láttam először, nagyon megfogott a hangja és a személyisége. Olyan énekest kerestem, akivel meg tudom valósítani az elképzeléseimet. Akkoriban, 2005 és 2010 között ő a Barabás Lőrinc Eklektricben énekelt, én meg a lounge/chillout projektemmel, a Lushlife Projecttel dolgoztam és készítettem egy remixet a Csak című számukra. Aztán találkoztunk és nagyon gyorsan egymásra hangolódtunk zeneileg" - idézte fel a kezdeteket Zoohacker, Palásti Kovács Zoltán billentyűs, zeneszerző az MTI-nek.

Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva, aki a dzsessz és a pop műfajában számos más sikeres produkció (Erik Sumo Band, Sárik Péter Duó, Fábián Juli Jazz Riff) részese volt és a Zeneakadémia dzsessz tanszékén végzett.

Mint Zoohacker elmondta, a Lushlife Projectben elkezdett hangszerelési metódust vitte tovább a Fábián Juli & Zoohacker produkcióba. Hozzátette: populáris, de igényes számokat akart írni a sok stílusban otthonosan mozgó, nagyon karakteres énekesnőnek, emellett megpróbálta megteremteni többféle műfaj egységét. "A Shine dalai, rajta a 2012-es Girly EP számaival, a popos, dzsesszes, deep house-os darabokkal ebbe a koncepcióba illeszkednek, ugyanakkor lehet, hogy a következő anyagainkkal még bátrabbak leszünk".

A Shine lemez már 2011-től készült, de közbejött a kiváló énekesnő betegsége, ami miatt egy teljes évet kihagyott, és egészsége érdekében utána is óvatosabb tempóban tért vissza a színpadra.

"Nem vagyunk iparosok sem, mindig meg kell várni, hogy összeálljon a gondolati mag Juli angol nyelvű szövegeihez. A lemez dalsorrendje nagyjából időrendi kronológiaként szolgál, a vége felé vannak a legújabb szerzemények, a Lalalley, a Talamba Ütőegyüttessel és Furák Péter zongoristával közösen készített címadó Shine, a Nothing to Lose, My Dear, a Vásárhely népdalfeldolgozás, valamint a World Peace" - fejtette ki Zoohacker.

Megjegyezte, hogy a népdalok több mint tíz éve foglalkoztatják komolyabban, több énekessel is próbálkozott, de korábban nem érezte, hogy sikeresen. Annak idején elvégezte az ELTE zeneelmélet-karvezetés szakát, dolgozott zenei könyvtárosként, a koncerteken régóta játszik tilinkón, dorombon, moldvai kavalon. Zoohacker 2013-ban az elektronikus zenei alkotók közül elsőként kapott Artusjus-díjat.

Facebook

A Shine-t a zeneszerző saját kiadója, az egyre markánsabb Zoohacker Records adta ki, amely tavaly a Fonogram-díjat nyert Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsor lemezét is gondozta. "Mostanában komolyzenei darabokat próbálunk átírni populárisabb, elektronikus formába, például egy Bach-darabot dolgozunk fel Furák Péterrel".

A Fábián Juli & Zoohacker produkció koncertváltozata idén nyáron sikert aratott a soproni VOLT Fesztiválon, most szombaton fellép a debreceni Campuson; Budapesten legközelebb augusztus 1-jén az óbudai Kobuci Kertben lesz látható és hallható. Élőben Udvarhelyi Gábor (gitár), Premecz Mátyás (billentyűs hangszerek), Bata István (basszusgitár), Delov Jávor (dob) és Gábor Andor (ütőhangszerek) egészíti ki a duót. (Fábián Juli mellett Premecz, Bata és Delov is tagja volt korábban a Barabás Lőrinc Eklektric-nek.)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.