Még 2003-ban hordták szét őket

Elrabolt műkincseket kapott vissza Irak

Még 2003-ban, az amerikai inváziót követő káoszban hordtak szét több ezer műkincset a bagdadi Iraki Nemzeti Múzeumból, ezek jelentős részét kapta vissza most az intézmény, valamint az Iszlám Állam által ellopott "iszlámellenes" műkincsek egyet részét is visszaadták az iraki államnak.

2015.07.16 10:23MTI

A műtárgyakat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni katonai támadással szerezték vissza az amerikai hadsereg csapatai.

A visszakerült műkincsek szerdai bemutatáskor Adel Sirsab iraki turisztikai és régiségekért felelős miniszter ígéretet tett rá, hogy a hatóságok minden hiányzó műtárgyat visszaszereznek.

Az amerikai inváziót követő káoszban, 2003-ban több ezer műkincset hordtak szét a fosztogatók a bagdadi intézményből. A most visszakapott tételek jelentős részét is ekkor lopták el. A műtárgyak az Iszlám Állam szélsőségeseinek a kezébe kerültek, Irakból Szíriába csempészték őket, ám ennek pontos ideje és részletei ismeretlenek.

A dzsihadista szervezet kifosztja és lerombolja az általa megszállt iraki és szíriai területek műemlékeinek nagy részét, hogy megtisztítsa a térséget az általa iszlámellenesnek ítélt elemektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.