Kultúra

Magyar-francia filmkoprodukciós megállapodást írtak alá

Magyar-francia kormányközi filmkoprodukciós megállapodást írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague budapesti francia nagykövet hétfőn a magyar fővárosban.

2015.07.07 02:30MTI
MTI/Marjai János

"A megállapodás lehetőséget nyújt arra, hogy francia-magyar koprodukcióban mindkét országban növekedjen a saját gyártású filmek száma. Az egyezmény alapján ezek a koprodukciós művek egymás országában minden olyan kedvezményt és támogatást megkapnak, ami a saját gyártású filmeknek jár" - hangsúlyozta Balog Zoltán az aláírást követően.

Felidézte, hogy a mostani megállapodást hároméves előkészítő munka előzte meg, és a legutóbbi filmes egyezmény 1970-ben született a két ország között. Ugyanakkor a francia és a magyar filmesek közötti együttműködés ennél jóval régebbi, majdnem száz éves, és "beszélhetünk a kölcsönös inspirációról, a nagy francia új hullámnak a magyar film megújítására gyakorolt hatásáról" - fogalmazott Balog Zoltán.

Megemlítette, hogy az idei cannes-i nagydíjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is francia filmes iskolában szerezte meg tudása jelentős részét. Hozzátette: ebből is látszik, milyen sikeresek vagyunk, ha együttműködünk.

"Franciaország, a francia film és a filmpolitika mindent elkövet azért, hogy a hazai gyártású filmek aránya minél nagyobb legyen. Ebben a magyaroknak még komoly fejlődésre van szükségük, még mindig nagyon alacsony a magyar gyártású filmek aránya a mozikban bemutatott alkotások között" - jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere.

Roland Galharague elmondta, hogy Franciaországban nagyra értékelik a magyar filmeket. Példaként említette Jancsó Miklós és Tarr Béla munkásságát, és szólt arról, hogy a Saul fiát hamarosan a francia mozikban is bemutatják. A nagykövet szerint a megállapodással tovább lehet növelni a szerzői mozik sokszínűségét.

"Az együttműködéssel az eddigieknél jobban eloszthatók a filmkészítéssel járó kockázatok a magyar és a francia fél, illetve az egyéb országokból érkező filmkészítők között. A megállapodás megmutatja, hogy Franciaország és Magyarország mennyire elkötelezett a kulturális sokszínűség irányában" - fejtette ki.

Az eseményen jelen volt Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, valamint Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

MTI/Marjai János


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.