Kult-túra

Több mint háromezren öltöttek népviseletet az Ezer székely leány ünnepére

A két világháború között indult, majd a kommunizmus bukása után újjáélesztett székely ünnepségen a szervezők 2255 népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak szombaton.

2015.07.06 00:30MTI

- Több mint háromezren öltöttek népviseletet a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer székely leány ünnepére - közölte a Székelyhon portál.

A két világháború között indult, majd a kommunizmus bukása után újjáélesztett székely ünnepségen a szervezők 2255 népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak szombaton, ám a hagyományos ruhákat viselők száma minden bizonnyal ennél nagyobb volt. A jövő évi rendezvény házigazdája Csíkszentimre lesz, ugyanis a csíkszetimreiek jelentek meg a legnagyobb arányban népviseletben a találkozón.

A székely népviselet parádéja Csíkszereda főterén kezdődött, ahol közös táncba kapaszkodtak a résztvevők. A csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba ferences szerzetes adott lelki útravalót számukra. Arra biztatott mindenkit, hogy nézzen szembe a feladatokkal, az élet nehézségei ellenére ne adja fel céljait. Azt a meggyőződését is hangsúlyozta, hogy a székelyeknek a szülőföldjükön van a helyük.

A csíksomlyói hegynyeregben egész nap folytatódott a mulatság. A nap folyamán 27 néptánccsoport tagjaként csaknem 1100 fiatal mutatta be tánctudását. A helyszínen több mint hatvan kézműves volt jelen, számos mesterség művelését is bemutatták.

A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány ünnepét 1931-ben tartották először. A kommunista diktatúra idején betiltott rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. Amint az idei ünnepséget meghirdető sajtótájékoztatón Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere mondta, az Ezer székely leány napja ma már nem folklórfesztivál, hanem közösségi ünnep.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.