Bulgária

Újra indul magyar csapat a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

Internetalapú, négyfordulós megmérettetés alapján választották ki a szervezők azt a nyolc fiatalt, aki Magyarországot képviseli a 13. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia bulgáriai döntőjében.

2015.07.03 14:20MTI

A feladatok anyanyelvtől függetlenül minden versenyző számára egyenlő esélyt adnak, és megoldásukban nagy szerepet kap a matematikai, informatikai gondolkodás - hangsúlyozta Prószéky Gábor, a verseny magyar bizottságának elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy minden feladat leírása anyanyelven érkezik a versenyzőkhöz, és olyan egzotikus nyelvi szerkezeteket kell felismerniük, amelyekkel a hétköznapokban nem találkoznak. A verseny ugyanis nem adott nyelvekkel, hanem magával a nyelvvel foglalkozik - mondta a professzor.

A diákolimpiát július 22-25. között rendezik meg Blagoevgrádban, a magyar középiskolások egyénileg és két négytagú csapatba szervezve is versenyeznek.

A megmérettetést 2003 óta rendezik meg rendszeresen, a verseny magyar szekciója, a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia Bizottság (MNYD) 2012-ben alakult meg.

A magyar középiskolások eddig az egyéni versenyben érték el legjobb eredményeiket: 2013-ban Manchesterben Szabó Attila Dániel, 2014-ben Pekingben pedig Tímár Veronika részesült különdíjban. Utóbbi versenyen 28 országból 152 diák vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.