UNESCO

Felére zsugorodott, mégsem tartják veszélyben lévő világörökségnek a Nagy-korallzátonyt

Egyelőre nem kerül fel a világ veszélyeztetett természeti örökségeinek listájára a Nagy-korallzátony - határozott szerdán az UNESCO világörökségi bizottsága bonni ülésén.

2015.07.01 21:44MTI

A testület ugyanakkor felszólította az ausztrál kormányt, hogy 2016 decemberéig készítse el jelentését, amelyben a világ legnagyobb korallzátonyának megmentésére tett lépéseket kell igazolnia.

A Nagy-korallzátony az elmúlt harminc évben elveszítette koralltakarója mintegy felét."Erőteljes elhatározásra jutottunk, méghozzá egyhangúlag" - közölte Maria Böhmer német államminiszter, a bizottság vezetője. Elmondása szerint Ausztrália a korábbi kritikára meggyőzően reagált, most tulajdonképpen a védelmi tervét kell átültetnie a valóságba.

Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint "Ausztrália az UNESCO legutóbbi figyelmeztetése után 18 hónap alatt érte el, ami normális esetben egy évtizedig tartana. A víz minősége már most javult".

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy van még tennivaló.Hunt kiemelte, hogy Németország vezető szerepet játszik a korallzátony erőteljesebb védelmére tett nemzetközi intézkedésekben.

A Nagy-korallzátony létét a tengerek felmelegedése, az ausztrál folyók és a part menti szénipar okozta szennyezettség fenyegeti elsősorban. Az ausztrál kormány ráadásul a jövőben a szénipar további fejlesztését tervezi, amihez újabb kikötőkre van szüksége.

A Nagy-korallzátonynak nemcsak ökológiai szempontból nagy a jelentősége: mint az egyik legnagyobb turistalátványosság, Ausztrália számára kiemelten fontos gazdasági tényező is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.