Évforduló

Ezeréves az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia

Ezeréves az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia. A millennium alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be ünnepi szentmisét vasárnap a templomban.

2015.06.28 23:28MTI

Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy az egyház láthatatlan alapja maga Jézus, a látható pedig Péter apostol, a szikla és az utódok, akikre az idők végezetéig szükség lesz, hogy megerősítsék testvéreiket.

Az óbudai templom és egyházközség is a krisztusi alapra épült. "Ez a forrása, ez a magyarázata csodás erejének. Ezért fakadhat belőle új élet, értelem és optimizmus minden nemzedék számára és ezért lehetett középpontja Óbudának" - hangsúlyozta a bíboros.

Mert ahhoz - tette hozzá -, hogy az élete értelmes legyen, hogy érdemes legyen fáradoznia a jövőért, minden emberi közösségnek el kell helyeznie magát a kozmoszban, meg kell találnia a helyét a világmindenségben.

Ez pedig igaz nemcsak a térre, hanem az időre, a múltra és a jövőre is: "Istenbe vetett hitünk köt össze minket a teremtett világ forrásával és céljával. Jézus Krisztus pedig valóságos Isten és valóságos ember, aki a végtelen Teremtő üzenetét a saját életében, tanításában és feltámadásában hírül adta nekünk" - mondta Erdő Péter.

A bíboros rámutatott: bár a főplébánia ezer éve létezik, a kereszténység története ennél jóval régebben kezdődött Óbudán. A történettudomány mai állása szerint körülbelül 330-tól kezdve Aquincum, más néven Civitas Valeria már püspöki székhely volt. A források tanúsága szerint az egyházi központ túlélte még a Nyugatrómai Birodalom bukását is. A népvándorlás viharai azonban megszakították az egyházi jelenlét folyamatosságát.

Szent István korából ismert a budai fehér templom, amely a Boldogasszony tiszteletére volt szentelve és kezdettől fogva az esztergomi érsek vezetése alatt állt.

"Minden bizonnyal Orseolo Péter király alapította Szent Péter tiszteletére az óbudai prépostságot, amely később Szent Péter és Pál nevét viselte" - ismertette Erdő Péter.

A jelenlegi Óbudai Főplébánia és temploma, amely a töröktől való felszabadulás után épült, mindkét hagyomány örököse. Egyrészt a Szent István korában már létező plébániáé, másrészt a Szent Péter és Pál nevét viselő prépostságé - tette hozzá a bíboros.

A szentmisén részt vett mások mellett Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere.

A Képes Krónika szerint Szent István 1015-ben rendelkezett a templomalapításról. A mai templom helyén több templom is állt, a ma látható barokk épület 1749-ben Paur János György építőmester tervei alapján épült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.