Július 11.

Hoffer traktoros aratófesztivál lesz Ópályiban

A 21. Nemzetközi Aratófesztiválra készülnek Ópályiban, ahol július 11-én a régmúltat visszaidéző Hoffer traktor is szerepet kap a hagyományos gabona-betakarítást felelevenítő rendezvényen.

2015.06.29 02:30MTI

Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere az MTI-nek elmondta: régóta kerestek már egy felújítható Hoffert, hiszen a helyiek szerint a régi, kézzel történő aratás "mit sem ér izzófejes traktorral hajtott cséplőgép alkalmazása nélkül".

Több mint egy évtizedes keresgélés után Ózdon találtak rá egy felújítható GS 35-ös típusú traktorra, amelyet az Ópályiak Baráti Köre segítségével, adományokból vásároltak meg. Az erőgépet elszállították a Zala megyei Sand településre, ahol Varga Béla gépészmérnök hozta működőképes állapotba, s a traktor ma már Ópályiban várja, hogy kipróbálhassák a szatmári aratófesztiválon.

A Hoffer traktorokat a Hofherr Mátyás és Schrantz János által 1900-ban alapított kispesti gépgyár készítette, amely később - miután Hofherr Albert 1912-ben megvásárolta a Clayton-Shuttleworth Gépgyárat - Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Gépgyári Művek Rt. néven működött. Az államosítás után pedig Vörös Csillag Traktorgyár volt a neve, és sorra készítette a Hoffer traktorokat, amelyek az 1950-es évekig a mezőgazdaságban általánosan használt erőgépek voltak. A lendkerekes, egyhengeres, az indításhoz izzófejjel ellátott traktorok közül a GS 35-ös típus volt a korszerűbb, hátsó hajtótengellyel is ellátták az általa vontatott munkagépek működtetéséhez.

Erdélyi Miklós arról is szólt, hogy a traktorhoz cséplőgépet is csatlakoztatnak majd, kettőt vásároltak Ózdon és Derecskén, s azokból készítenek egy működőképeset, ami várhatóan - a jelentős rekonstrukciós munkálatok miatt - csak a 2016-os ópályi aratófesztiválon állhat munkába.

A polgármester tájékoztatása szerint az idei aratófesztiválon a GS 35-ös Hoffer traktor így egyelőre szállítási feladatot kap, pótkocsiján viszi majd ki a gabonaföldre a betakarítókat, a kaszásokat, marokszedőket, kévekötőket és keresztrakókat. A résztvevők között a hazai aratók mellett ezúttal is lesznek lengyelországi, szlovákiai, romániai és ukrajnai kaszáscsapatok, így a legnagyobb nyári munka teljes kelet-európai változatait visszaidézhetik a Mátészalkához közeli településen július 11-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.