Programajánló

Kezdődik az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja Gyulán

Pénteken indul a XVI. Körösvölgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivál Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.

2015.06.25 09:45MTI

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta: a rendezvény a Gyulai Nyár programsorozat és az 52. gyulai várszínházi évad nyitóeseménye. "Gyula városa a magyar népművészet egyik bástyája" - fogalmazott a városvezető, emlékeztetve, hogy augusztus 20-án a fürdővárosban rendezik évek óta Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját is.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője elmondta: Magyarországon csak a budapesti Mesterségek Ünnepe nevezhető a gyulaihoz hasonló komplex, a minőségi népművészeti kultúrát bemutató fesztiválnak. Közölte: egy kiállítással a szarvasi, a mezőberényi, az orosházi és a tótkomlósi értéktárban már nevesített népművészeti értékek bemutatására törekszenek, emellett mesterségbemutatókat is tartanak, így például a fafaragással, a fazekassággal, a kosárfonással, a kovácsolással, a hímzéssel és a szőtteskészítéssel is megismertetik a látogatókat.

Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense, az esemény másik főszervezője elmondta: pénteken rendezik a IX. Országos Gyermektánc Fesztivált hét együttes közreműködésével, valamint a IX. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelyre Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek énekesek, zenészek, táncosok és mesemondók. Szombaton a tószínpadon kilenc együttes részvételével Békés Megyei Néptáncgálát tartanak - tette hozzá.

A színpadi produkciók mellett vándorkomédiások népi gyermekjátékai, táncház, továbbá fazekas- és fafaragó, valamint főző-, pogácsasütő és mézeskalácsdíszítő-verseny is várja az érdeklődőket.

A belépődíj nélkül látogatható rendezvényekre mintegy 10-15 ezer embert várnak a szervezők, akik az MTI kérdésére elmondták: idén mintegy 7 millió forintot gyűjtöttek össze a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett pályázatokból, emellett a gyulai önkormányzat is támogatta a szervezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.