Kinevezés

Kirill Petrenko lesz a Berlini Filharmonikusok új vezető karmestere

A Bajor Állami Operaház főzeneigazgatóját, Kirill Petrenkót választották meg a Berlini Filharmonikusok új vezető dirigensüknek.

2015.06.25 03:30MTI

További tárgyalásokon dőlhet el, hogy a 43 éves orosz karmester mikortól töltheti be a klasszikus zenei élet egyik legrangosabb pozícióját. Az biztos, hogy a jelenlegi vezető karmester, Sir Simon Rattle szerződése 2018-ig szól, miként Petrenko is eddig az évig van lekötve a bajor dalszínháznál.

A zenekart 2002 óta vezető Rattle márciusban jelentette be távozását. Mivel a német főváros 1882 óta működő zenekara azon együttesek közé tartozik, amelynek tagjai maguk választanak vezető karmestert, az együttes állandó tagjai május 11-én összegyűltek, hogy új vezető karmestert válasszanak, de a csaknem 12 órán keresztül tartó egyeztetések nem vezettek eredményre.

A most megválasztott Petrenko a fiatalabb karmesternemzedék egyik sztárjának számít, akit kezdettől fogva az esélyesek között emlegettek olyan dirigensekkel együtt, mint Christian Thielemann, a drezdai Staatskapelle, Andris Nelsons, a Bostoni Szimfonikusok vagy Gustavo Dudamel, a Los Angeles-i Filharmonikusok karmestere. A Berlini Állami Operaház legendás főzeneigazgatóját, Daniel Barenboimot is mint Rattle lehetséges utódját tartották számon.

Petrenko 1972-ben született Omszkban, családjával 1990-ben költöztek az ausztriai Vorarlbergbe, ahol apja a helyi szimfonikus zenekar hegedűseként helyezkedett el. Petrenko a bécsi zeneakadémián végzett karmesteri tanulmányai után 2002 és 2007 között a berlini Komische Oper főzeneigazgatója volt, és 2013-ban szerződött el a Bajor Állami Operaházhoz. A Berlini Filharmonikusokat is többször dirigálta már vendégkarmesterként. Idén nyáron Bayreuthban utoljára vezényli Frank Castorf Ring-rendezését.

A 60 éves Sir Simon Rattle 2017 szeptemberétől a Londoni Szimfonikus Zenekar vezetőjeként folytatja pályáját; berlini szerződése 2018-as lejártáig így valószínűleg az angol és a német fővárosban is dolgozik majd.

A Berlini Filharmonikusok legutóbb tavaly novemberben léptek fel Magyarországon a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából. A Művészetek Palotájában adott hangversenyt Sir Simon Rattle dirigálta. Kirill Petrenko is nemrég járt Magyarországon, a Bajor Állami Zenekarral az idei tavaszi fesztiválon lépett fel.

A Berlini Filharmonikusokat gyakran a világ legjobb komolyzenei együtteseként említik. Korábbi vezetői között olyan nagyságok voltak, mint Claudio Abbado és Herbert von Karajan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.