Programajánló

Megnyílt a XI. Levendula Fesztivál Tihanyban

A tihanyi levendula kiemelkedő értéke, igazi ékessége a magyar mezőgazdasági kultúrának, termesztése a tájba illő gazdálkodás jó példája, ezért ismertté kell tenni a tihanyi levendulát.

2015.06.20 23:32MTI
Facebook Levendula Hetek (fotó: Vers József)

A földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján, Tihanyban elmondta: az 1920-as évek közepén, amikor betelepítették a levendulát a Tihanyi-félszigetre, egy új termesztési hagyományt gyökereztettek meg. A tihanyi levendulából készült illóolajok, gyógyászati célokat szolgáló növényi kivonatok a múltban is Európa szerte keresettek voltak, eljutottak Amerikába is - ismertette Fazekas Sándor.

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Puskás Zoltán arról beszélt, hogy 1952 óta védett terület Tihany, és ez nemcsak egy védettségi kategóriát, hanem a természeti környezetre való kiemelt odafigyelést, a kulturális és az épített örökség védelmét, a hagyományőrzést, a levendula kultúrájának ápolását is jelenti. A tihanyi levendulafesztivál pedig már egy erősödő példás összefogásról, együttműködésről tesz tanúbizonyságot - tette hozzá.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője szerint ma már elképzelhetetlen a balatoni nyár a tihanyi levendulafesztivál nélkül, Tósoki Imre, Tihany polgármestere pedig Tihany hírneve és identitása alapjának nevezte a levendulát.

A nőiességet, a kecsességet jelképező gyógynövény gyakran kap helyet esküvői csokrokban, kozmetikumokat és gyógyhatású készítményeket is gyártanak belőle. A levendulát aratják, zsákba teszik, süteményben megeszik, szörpben megisszák és pálinkában kóstolgatják - fogalmazott a polgármester a növény sokrétű felhasználásáról.

A rendezvény keretében átadták több termelőnek a nemzeti parki termékvédjegyeket. Ezek célja a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése, a termékek piacra jutásának elősegítése, a hagyományos mesterségek, tevékenységek megőrzése és a természettel harmonikus gazdálkodás és termékelőállítás ösztönzése.

A tihanyi bekötőútnál kialakított levendulaültetvényeken szombat délelőtt több százan vettek részt a nemzeti park szedd magad akciójában, a tihanyi Belső-tó partján pedig csaknem száz kézműves és helyi termelő, csaknem negyven gasztronómiai különlegességeket bemutató sátor várta a vendégeket a XI. Levendula Fesztiválon, amely több ezer érdeklődőt vonzott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.