Természet

Elkészült a Geocsodák Háza, a geopark látogatóközpontja Salgóbányán

Salgótarján salgóbányai városrészében kedden adják át a létesítményt, amely nemcsak a térség értékeit mutatja be, hanem komplex szolgáltatásaival turisztikai központként is működik majd.

2015.06.20 10:00MTI
Facebook Geocsodák háza/Drexler Szilárd

Kovács Zsolt, a Geocsodák Háza marketing felelőse az MTI-nek elmondta: a ház interaktív terme virtuális sétára ad lehetőséget a jellegzetes geoturisztikai látványosságok között csoportvezető és 3D-s természetfilmek segítségével. A látogatók olyan ritka geológiai képződményekkel ismerkedhetnek meg, mint a kazári riolittufa, a béri andezitoszlopok vagy a kishartyáni Kőlyuk-oldal.

A látogatóközpontban alakították ki Salgóbánya híres szülötte, Zenthe Ferenc emlékszobáját, ahol minitárlat ad betekintést a nemzet színészének életébe.

A Geocsodák Házában 130 négyzetméteres, rendezvények, oktatások, kiállítások lebonyolítására alkalmas színház- és konferenciatermet is kialakítottak. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásai mellett vendégtársulatok és időszakos kiállítások is várják itt a kultúra kedvelőit.

A Geocsodák Háza több mint 30 bejárható túraútvonalat kínál a természetbarátoknak. A tájékoztató táblákkal ellátott ösvények egyénileg és túravezetővel egyaránt felfedezhetők. Lehetőség lesz kerékpáros túrákra is, ehhez kölcsönző áll a vendégek rendelkezésére. A pihenőpark területén működő büfé helyi termelői termékekkel várja a felfrissülni vágyókat, a kilátóból a hegyvidéket csodálhatják meg a látogatók.

A Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontját az egykori salgóbányai kaszinó átépítésével alakították ki európai uniós támogatással, egy komplex projekt részeként. Salgótarján önkormányzata 614 millió forintot nyert a geoparkos fejlesztésekre, ebből a pénzből épült meg az ősszel átadott kutatóközpont is.

A Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést fog össze a világ első, országhatárokon átívelő geoparkjaként. Célja, hogy a földtudományi értékek bemutatására építve, bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló környezetbarát turizmusra nyújtson lehetőséget.

A szlovák-magyar geopark tagja az Európai és a Globális Geoparkok Hálózatának is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.