10 helyszín az új listán

Felülvizsgálták a világörökségi várományos helyszínek magyar listáját

Két korábbi várományos helyszín egy név alatti összevonásával tizenegy helyett tíz helyszín szerepel a világörökségi várományos helyszínek új magyarországi listáján.

2015.06.18 17:39MTI

Az esztergomi középkori vár és A visegrádi királyi székhely és vadászterület elnevezésű várományos helyszínek szerdától összevonva és a Pilissel bővítve szerepelnek a listán Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe néven - közölte az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség csütörtökön.

Megnőtt a korábbi listán Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó elnevezéssel szereplő helyszín területe is, amely immár a Káli-medencével kibővülve, Balaton-felvidéki kultúrtáj néven található a jegyzékben.

Jelentősebben csökkent ugyanakkor a korábban Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai elnevezéssel szerepeltetett helyszín, a részhelyszínek száma itt 27-ről 7-re változott Felső-Tisza-vidéki fa harangtornyok néven, és némileg szűkült a Magyarországi tájházak hálózata elnevezésű helyszín is.

A Miniszterelnökség emlékeztetett arra, hogy a világörökségi várományos helyszíneknek az UNESCO Világörökség Központhoz történő bejelentésére 1993 és 2009 között a világörökséggel kapcsolatos állami feladatok ellátásáért felelős miniszter útján került sor.

A bejelentéseket megalapozó tanulmányok, valamint az UNESCO tanácsadó szerveiként működő nemzetközi szervezetek, az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Magyar Nemzeti Bizottságainak támogató véleménye alapozták meg.

A világörökségi várományos lista most elvégzett felülvizsgálatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, a Forster Központ koordinálta, és abban részt vett a természet védelméért felelős miniszter is.

A felülvizsgálat fő szempontjai a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a világörökségi várományos helyszín felvételének szakmai megalapozottsága és a jogszabályoknak való megfelelés voltak.

A felülvizsgálat keretében az egyes helyszínekről a rendeletben előírt, szerkezetében egységes, tartalmában hiteles dokumentáció készült. A szakmai megalapozottságra vonatkozóan a felülvizsgálat során meghatározták az adott várományos helyszín kiemelkedő értékét, ennek figyelembevételével pedig számos esetben módosították a helyszín nevét és lehatárolását, meghatározták a helyszín koordinátáit, valamint a fenntartható kezelés és használat szempontjait - közölte a Miniszterelnökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.