Főemlős-kutató volt

Felavatták Teleki Géza antropológus emléktábláját a fővárosi állatkertben

Felavatták Teleki Géza antropológus, főemlős-kutató emléktábláját hétfőn, a Fővárosi Állat- és Növénykert Emberszabású Majmok Házában.

2015.06.15 12:30MTI
MTI/Kovács Attila

Az eseményen részt vett Jane Goodall főemlős-kutató, az ENSZ békenagykövete is, akivel Teleki Géza csaknem 50 éven át dolgozott együtt a csimpánzok és a természet megmentésért. A kutató az eseményen felhívta a figyelmet a természetvédelem ügyének és az abban dolgozók munkájának kiemelkedő szerepére, valamint a felnövekvő generáció tanításának fontosságára.

Teleki Géza az elsők között csatlakozott Goodallnak a Gombe Nemzeti Parkban végezett kutatásaihoz, segítette és formálta az ott folyó munkát. Egész életét a csimpánzok szolgálatába állította, és azt vallotta, hogy az állatok és a növények megmentéséhez az emberi érzéseket kell "mozgósítani". Önmagát nem tudósnak, hanem természetvédőnek tartotta. Egyik legnagyobb érdeme, hogy megalapította Sierra Leone első nemzeti parkját a ma is látogatható Outamba-Kilimi Nemzeti Parkot.

Teleki élete végéig szövetségese maradt Jane Goodallnak az álltakísérletek elleni harcban, és jelentős érdemei vannak abban is, hogy a csimpánzok veszélyeztetett helyzetét nemzetközileg elismertté tette.

Teleki Géza a történelmi széki gróf Teleki család tagja, Teleki Pál unokája. Kolozsváron született 1943-ban, Amerikában nőtt fel, de élete legfontosabb évei Afrikához kötötték. Hatvanhárom év után települt vissza Magyarországra, 2014-ben hunyt el.

Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó munkáját 1960 júniusában kezdte el Tanzániában. Kutatásait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat, valamint ezek segítették, hogy újrafogalmazza az emberek és állatok közötti viszonyt. Goodall 1977-ben alapította meg a Jane Goodall Intézetet, amely folytatja a Gombéi kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében.

Az intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, amelynek több mint 9000 csoportja van a világ közel 100 országában.

Goodall folyamatosan utazik, és előadásokat tart világszerte a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról. Folyamatosan arra ösztönzi hallgatóságát, hogy ismerjék fel személyes felelősségüket, és higgyenek abban, hogy életstílusuk megváltoztatásával és közösségi tettekkel képesek változásokat előidézni.

A kutató hétfőn és kedden este Budapesten tart előadást a MOM Kulturális központban, a keddi előadást a Jane Goodall intézet honlapján online is meg lehet hallgatni. A programon bemutatják A remény magvai című, magyar nyelven frissen megjelent kötetét is.

MTI/Kovács Attila


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.