Gyász

Meghalt Christopher Lee, az egyetlen Gyűrűk Ura szereplő, aki találkozott Tolkiennel

Sir Christopher Lee 93 éves volt és Hollywood legtökösebb fenegyereke. Ezért >>>

2015.06.11 14:35ma.hu

Néhány adat, ami miatt elmondható, hogy Sir Christopher Lee volt Hollywood legtökösebb fenegyereke:

- Játszotta Drakulát
- Játszotta Szarumánt A Gyűrűk Urában és a Hobbitban
- Játszotta Dooku Grófot a Star Warsban
- Játszott Bond főgonoszt
- Játszotta a Halált
- Játszotta Sherlock és Mycroft Holmest is
- Két Heavy Metál albumot is összehozott Nagy Károlyról, akinek egyébként közvetlen leszármazottja volt
- A Második Világháború idején tagja volt Churchill titkos, „Úriembertelen Hadviselés Minisztériuma” nevű különítményének
- Unokatestvére, Ian Flemming részben az ő háborús múltját is felhasználta James Bond figurájának megalkotására
- Folyékonyan beszélt angolul, olaszul, németül, franciául és spanyolul, majdnem folyékonyan oroszul, svédül és görögül, és társalgási szinten mandarinul
- A stáb tagjai körül egyedüliként találkozott Tolkiennel, aki neki szánta volna Gandalf szerepét
- Mikor Peter Jackson azt mondta neki a forgatáson, képzeld el milyen, amikor hátba szúrnak egy embert, csak ennyit mondott: „Nem kell elképzelnem”

Forrás: Wikipedia, Manfred Werner

Kilencvenhárom éves korában egy londoni kórházban elhunyt Christopher Lee, aki több évtizedes színészi pályafutása során eljátszotta Drakula grófot, a Bond-filmek egyik gonoszát, majd szerepelt a Star Wars- és A Gyűrűk Ura-filmekben is.

A The Daily Telegraph csütörtökön úgy értesült a legendás színész családjától, hogy Lee a Chelsea és Westminster Kórházban halt meg szívelégtelenség és légzési nehézségek következtében vasárnap reggel. A művészt három hete kezelték a kórházban, ott töltötte be 93. évét.

Lee felesége addig nem akarta a nyilvánosságot tájékoztatni férje haláláról, amíg minden közeli családtaggal sikerült beszélnie. A pár több mint 50 éve kötött házasságot.

Christopher Lee már az ötvenes években közismert filmsztár lett, de pályafutása utolsó 15 éve volt a leggyümölcsözőbb.

Az ifjabb generációk Doku grófként ismerték meg a Star Wars-szériában, Szarumánként A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiában. Tim Burton rendező több alkotásában is szerepelt, köztük az Alice Csodaországban és Az Álmosvölgy legendája című produkciókban.

A karrierje a negyvenes években kezdődött, de 1958-ban, a Terence Fisher rendezte Drakula című horrorral futott be igazán. Míg ő Drakula grófot játszotta, ellenfelét, Van Helsinget Peter Cushing, akivel egészen Cushing 1994-ben bekövetkezett haláláig szoros barátságban maradtak.

Bár a brit Hammer stúdió számos horrorfilmjében feltűnt, 2011-ben egy interjúban arra kérte a Telegraph újságíróját, ne nevezze "horrorlegendának", mivel azoktól az időktől már régen eltávolodott.

Emlékezetes alakítást nyújtott a 007 - Az aranypisztolyos férfi (1973) című Bond-filmben is. Bondhoz egyébként személyes kapcsolat is fűzte: Ian Fleming, a Bond-kalandok szerzője a rokona volt.

A színészt 2009-ben ütötték lovaggá, négy éve pedig elnyerte a brit filmakadémia legrangosabb elismerését, a BAFTA-tagságot. Akkor leszögezte: nem akar visszavonulni. "Utálok lustálkodni. Ahogy a drága Boris (Karloff) mondogatta, ha meghalok, szeretném, ha a csizmám rajtam lenne" - mesélte.

Utoljára A hobbit - Az öt sereg csatája című filmben láthatta a közönség. Mostanában szerződött le a The 11th című produkcióhoz, amelyben Uma Thurmannel játszott volna. A film forgatását novemberben akarták kezdeni, a film a New York-i ikertornyok lerombolása előtti órákat elevenítené fel. Lee pár éve arról beszélt, hogy még Clint Eastwooddal szeretne együtt dolgozni.

A legbüszkébb az 1998-as, Jinnah című filmjére volt, amelyben Pakisztán alapítóját alakította. "Minden bizonnyal ez volt a legfontosabb szerep, amelyet játszottam, mert óriási felelősséggel járt" - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.