Koncert

Budapesten zenél a Kolektif Istanbul zenekar

Törökország egyik legfontosabb világzenei exportcikke, az anatóliai és balkáni hagyományokat ötvöző Kolektif Istanbul zenekar a Yunus Emre Enstitüsü - Budapesti Török Kulturális Központ meghívására június 27-én az újbudai A38 hajón lép fel.

2015.06.03 03:25MTI
Facebook

A Kolektif Istanbul főleg a hagyományos török zenében fellelhető kelet-európai sokszínűségre támaszkodik, az anatóliai és a balkán kultúrák találkozására összpontosít. Célja a kulturális sokszínűség, a rituálék hagyományos repertóriumának bemutatása a nemzetiségi és a hagyományos zenében funky- és a dzsesszelemek beépítésével - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az együttes tagjai falvak ünnepségein, esküvői ceremóniákon muzsikáló zenészek között nőttek fel - ezt a hagyományt turbózzák fel modern stílusokból vett improvizációs zenével. A gayda (bolgár dudások), a klarinét, a szaxofon, a harmonika, a tuba, az ütőhangszerek, a dobok a balkáni fanfárok dinamizmusát és az anatóliai blues mélységét ötvözik. Mindebből egy valóban dinamikus és élettel teli ötvözet jön létre.

A Kolektif Istanbul és modernizált, de autentikus török-balkáni népzenéje szívesen látott fellépő a nagy világzenei fesztiválokon, és az olyan crossover seregszemléken is, mint a Montreux-i Dzsesszfesztivál, a Schleswig-Holstein Musik Festival vagy a SESC Pompeia.

A csapatban Asli Dogan (ének, trombita), Richard Laniepce (szaxofon, ének), Talat Karaoglu (klarinét), Tamer Karaoglu (tangóharmonika, billentyűsök), Ertan Sahin (szuzafon) és Ediz Hafizoglu (dob) szerepel. A Kolektif Istanbul eddig három stúdióalbumot készített, a Balkanatolia 2006-ban, a Krivoto 2008-ban, a Kerevet tavaly jelent meg.

A török zenekar előtt két magyar formáció melegít be június 27-én az A38-on. Az egyszerre dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, ütő és tekerő Szelindek valódi világzenei forgatag. Hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az: idő- és világkörüli utazásba (a középkortól, Arábiától Isztambulon át magyar honig) csábítja közönségét. A Szelindekben Török Vidor (európai dudák, töröksíp), Boros Bence (magyar duda), Kovács Petra (hegedű), Szileszki Angéla (hegedű), Kőszegi Zsolt (dob) és Senat Gardian (dob) játszik.

Szintén fellép a Góbé zenekar, amely az erdélyi tradíciókat, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei képzettséget, illetve a kortárs zene, a dzsessz és a rock inspirációit vegyíti. Muzsikája a Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul, amelyet szabadon variál, lazán kapcsol a dzsessz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. A Góbé zenekar nemrég jelentkezett lemezzel Ez van! címmel. A tagok: Kiss-B. Ádám (hegedű, brácsa, ének), Vizeli Máté (brácsa, hegedű, koboz, gitár, prímtambura, ének), Egervári Mátyás (cimbalom, brácsatambura, ír fuvola, furulya, ének), Csasznyi Imre (basszprímtambura, brácsa, ének), Timár Márton (nagybőgő, ének) és Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, ének).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.